Hrpa rimskih srebrnjaka u Bavarskoj

 

Senzacionalan arheološki nalaz – gomila srebrnjaka iz prvog i drugog stoljeća nove ere! Ima ih pet i pol tisuća i dojmljiv su dokaz rimske povijesti na njemačkom tlu. Štoviše, još nikad dosad nije nađeno toliko originalnih novčića na jednom cjelovitom području arheoloških istraživanja. Posljednjih mjeseci samo su se množili na mjestu bivše tvornice nedaleko od Augsburga, gdje je, pouzdano se zna, bio starorimski logor.

Najstariji novčići potječu iz vremena rimskog cara Nerona, dakle stari su više od 1950 godina. Prema riječima stručnjaka, blago ukupne težine koja prelazi 15 kilograma, jedan je od najvažnijih nalaza te vrste u cijeloj Njemačkoj. Trebat će bar dvije do tri godine da sve kovanice budu propisno restaurirane i dokumentirane na Sveučilištu u Tübingenu.

Arheolozima je poznato da su Rimljani u više navrata zakapali velike količine novca u svojim sjevernim provincijama. Najvažnije rimsko novčano blago u Njemačkoj dosad otkriveno je 1993. u Trieru. Prilikom građevinskih radova tada je na vidjelo izašlo 2600 zlatnika teških 18,5 kilograma. To je zlatno blago nominalno mnogo vrednije od ovoga augsburškog, jer je jedan zlatnik vrijedio 25 srebrnjaka, ali arheološki se nalazi procjenjuju na drugačiji način.