Prva panonska konjička staza

 

“EuroHorse” je već dugi niz godina dobro poznato ime u poslovanju s konjima. Inicijativa je krenula iz Grobbendonka u Belgiji i ubrzo se proširila diljem Europe i daleko šire: do obiju Amerika, Azije, Australije, arapskoga svijeta…  Riječ je o utvrđivanju jahačkih ruta, posebno opremljenih svim što je potrebno konjima i ljudima koji vole jahanje u prirodi na duge staze.

Toj velikoj svjetskoj obitelji pridružila se i neprofitna turistička udruga “Mađarski jahač”: u Edelényu, na sjeveroistoku Mađarske, svečano je predstavljena prva pokusna staza “EuroHorse 1”. Za javnost će biti otvorena od iduće godine, a jedna je od četiri planirane u okviru Nacionalnog programa jahanja “Kincsem”. Inače je to ime najuspješnijeg čistokrvnog trkaćeg konja u povijesti, iz doba Austo-ugarskoga carstva, s 54 pobjede u 54 utrke.

Svečanost je organizirao Ured vladinog povjerenika za Aktivnu Mađarsku, u čijem se priopćenju ističe kako mađarski valoviti brežuljci, slikovite padine i meko tlo čine zemlju idealnom za konjički turizam, a u područjima divlje prirode manje  je zatvorenih privatnih posjeda nego u zapadnoj Europi. Osmišljavanje ruta i razvoj potrebne infrastrukture omogućit će otvaranje još triju ovakvih konjičkih puteva.