Lovački nakit Bertele

 

Od pamtivijeka se nose lančići od školjaka i narukvice od životinjskih zuba – i uvijek s određenom funkcijom: ne samo kao nakit, nego i kao amulet, talisman magičnih energija koje privlače dobre, a tjeraju zle duhove, a na nositelja prenose jakost i simboliku životinje od koje potječe. Tako je i u naše doba, osobito u ukrasima na nošnji. Sada životinjske kosti, dlaka i zubi dobivaju posve novo značenje.

 

Autorica: Sabine Schmalhofer

Snimatelj: Oliver Priller

 

huntingNakit2

 

Poseban je razlog za preradu  životinjskih ostataka u nakit – trofej. Lovac koji tjednima lovi i naposljetku ulovi životinju, ponosi se tim uspjehom bar kao alpinist na svome prvome usponu na visinu od četiri tisuće metara. Takav lovac donosi svoj trofej zlatarici Ursuli Bertele, koja živi u Bavarskoj uz jezero Tegernsee, i kaže joj: “Izradi mi nešto lijepo…“

Jelenji zubi, takozvni Grandl, služe kao nakit. Od zuba, dlaka  i rogova – u  zlatarnici Bertele stvaraju osobit novi svijet. Zlatar Michi upravo je na rutinskome poslu: on će veprove zube optočiti srebrom.

Glavna zlatarica u ateljeu i majstorica lovačkoga nakita već 35 godina obrađuje trofeje kao što je taj. Ili recimo dio antilopina roga, pokazue URSULA BERTELE: “Tu je i antilopino kopito. Te stvarčice ovako stižu: pošalju mi ovakvu kutiju punu ovakvih komada, nisu čak ni oderali dlaku, i očekuju da od toga ispadne nešto lijepo i unikatno. Inače, zlatar češće obrađuje drago kamenje, ali lovcu je takav trofej vrijedan kao diajmant.

Lovci s europskoga juga stižu u ovu zlatarnicu. U glavnoj ulici u Tegernseeu bla je stara sapunara. 1919. su je kupili zlatar i lovac Adolf Bertele i njegova žena Magdalena. Odmah su počeli raditi nakit Grandl. Njihovi su nasljednici, sin Adolf i žena Gretl, također bili lovci i zlatari.

“Vidite ovaj prsten, rad moje majke prije 50 godina“, URSULA ga uzima s police: “Prstenje je danas modernije, pa ga posvuda nose. To je recimo lovački nakit nazvan Gagi, to nije ukras za narodnu nošnju.“

Sreća se nasmiješila Michaelu Reichelu, koji je upravo donio puno lisičjih zuba, takozvani splet. Umjetnica mu pokazuje što bi se od toga dalo izraditi. Muškarcima je runolist idealan ukras na klobuku, a žene imaju bogatiji izbor od puno modela.

Lovački nakit

Muškarci se od kamenoga doba rese životinjskim trofejima. To je temeljito istražio lovni povjesničar BERNT  ERGERT koji kaže: “Splet zuba crvene lisice prastari je lovački slmbol, prastari amulet. Od svih su zvijeri očekivali zaštitu od zloduhova… Suprotno su tomu Grandl zubi u jelenjoj gornjoj čeljusti. Nosile su ih uglavnom žene, kao amulet plodnosti. “

I danas lovački nakit zrači nadasve neobično. Vlasnik odlučuje hoće li to biti talisman za snagu, ili samo lijep ukras koji ga podsjećati na osobit doživljaj u lovu.

“Evo nešto osobito“, opet je pronašla URSULA, “Pogledajte: ovo je naša zbirka rariteta. Skupili smo ih djed, otac i mi.  Ovo su zubi velikoga medvjeda ili lisice. Obrađujemo i perje – čapljino perje nazvano Erpel ili Bärte, tu je i Saubart ili žirafina dlaka, I od svega toga ćemo izraditi nešto lijepo. “

Broševi s tetrijebovim perjem, jaki zubi koji služe kao nosači za kamenčiće ili listiće zlata – sve u ovoj zlatarnici u Tegernseeu dovoljno je dobro da jednog dana postane ukras kojim će se netko hvaliti. Ovim zlatarima nikad nije dosadno. Glavni je izazov to što svaki put obrađuju novi trofej i stalno im naviru nove ideje. Pa ako onaj tko im donese svoj trofej u sirovu stanju na kraju ode iz zlatarnice vedar i nasmijan, znaju da su uspjeli.