Kaštel u Szabadkígyósu

 

Deset kilometara od Békéscsabe, u Szabadkígyósu,  zub vremena ne štedi prekrasan dvorac koji se može ponositi svojom 130-godišnjom prošlošću. Nažalost, prijava za obnovu kaštela Wenckheim prije dvije godine nije prošla na natječaju. Ali se mještani nisu predali: osjećaju, znaju da moraju učiniti nešto za svoj kaštel, pa koriste sva sredstva za spas svog jedinstvenog blaga.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj Zsolt Szél

 

Castle of Syabadkigyos sl1

 

Kad su ga 1882. godine posvetili,  kaštel u Szabadkígyósu bio je najsjajniji, najsuvremeniji kaštel svog doba. Sagrađen je u neorenesansno-eklektičkom stilu, prema ambicioznim nacrtima Miklósa Ybla, po narudžbi grofova Frigyesa i Krisztine Wenckheim.

Grofica je tražila od arhitekta da na kaštelu ništa ne bude jednako, a da ipak bude harmoničan. Imala je i posebnu želju: da ima toliko prozora koliko je dana u godini, soba koliko je tjedana i ulaza koliko je godišnjih doba.

Gradonačelnik JÓZSEF BALOGH čuva još živa sjećanja: ”Moja majka je kao mlada djevojka radila u ovom kaštelu kao sobarica. A obojica mojih djedova su bili zaposleni u vlastelinstvu.”

Iz priča svojih roditelja, djedova i baka gradonačelnik se sjeća još mnogih drugih stvari i osjeća povezanost s obitelji Wenckheim čiji su članovi prema služinčadi bili humani, a tako su postupali i s kaštelom koji im je služio kao ljetna rezidencija.

Grofovska obitelj je zbog proganjanja 1944. godine bila prisiljena napustiti zemlju. Zgradu su nakon II. svjetskog rata nacionalizirali, potom su u njoj smjestili poljoprivrednu i prehrambeno-industrijsku stručnu školu, u kojoj se 66 godina odvijala nastava.

Castle of Syabadkigyos sl3

Blagovaonicu sa zidnom oblogom od rezbarenog drveta tada su koristili kao gimnastičku dvoranu, i to zna gospodin BALOGH: ”Tamo gdje su dva ormara za blagovaonicu bile su švedske ljestve. Kad smo preuzeli zgradu iza njih više nije bilo žbuke. Nasuprot, na mjestu zrcala, bili su koševi za košarku, na drugoj strani isto tako.

Ova dva ormara su bila u jako žalosnom stanju. Prebojili su ih za kuhinjske kredence. Na bočnoj strane bili su  zabijeni čavli na kojima su držali krpe za brisanje.

Uz pomoć mladog mještanina, mog bivšeg učenika koji je umjetnički stolar, uspjelo nam je obnoviti ovu dvoranu.”

Premda je naselju uvijek bilo stalo do kaštela, pravo upravljanja njime dobili su od Nadgledništva nacionalnih spomenika kulture tek 2012. godine, nakon jednogodišnjeg natezanja. Gradonačelnik BALOGH tomu se ne može načuditi: ”Da su oni kroz tih godinu dana brinuli, čuvali zgradu i park oko njega, ja bih to razumio. Ali nikada nitko nije dolazio ovamo, pa su počeli raznositi dijelove zgrade, skidati žljebove i oluke, sjeći drveće u parku.”

Otkako je naselje dobilopravo upravljanja, čuvaju zgradu. Postavii su nadzorne kamere, obavili su brojne radove na obnovi. Za uljepšanje i očuvanje kaštela utrošili su oko 60 milijuna forinti. Obnovili su parkete, popravili žljebove, ustaklili su prozore.

Na zgradi je nedostajalo toliko stakala da je prvi staklarski račun iznosio petsto tisuća forinti.

Dvorane u prizemlju već se mogu posjećivati, ali namještaj bi željeli i dalje obogaćivati. Sobe na katovima namjeravaju pretvoriti u hotelski smještaj više kategorije. Sve to stoji dvije milijarde forinti, što bi željeli pribaviti putem natječaja. S potomcima nekadašnje grofovske obitelji i danas njeguju žive veze.

Castle of Syabadkigyos sl4

Kada je prošle godine ponovno posvećen kaštel, i oni su bili ovdje. Bila je tu grana iz Bonna, bila je tu argentinska grana. Pojavili su se na priredbi i time su uvećali svečanost samog čina.

Geometrijski ošišani šimširi i vodoskok dozivaju svijet francuskih vrtova oko kaštela, dok su nešto dalje oblikovali engleski park.

U prošle dvije godine ovdje su bila snimljena dva filma, a i sada očekuju jednu francusku filmsku ekipu koje će u ovom izgrađenom i prirodnom okolišu snimati film.

Lokalna samouprava sa siromašnim proračunom koristi svaku priiku da dođe do prihoda s kojim se 130 godina stara građevina može obnavljati. Tako su u svrhu razvijanja konjogojstva kupili i lipicance kojima se i posjetitelji kaštela mogu diviti ako se upute u ovo naselje u županiji Békés.