Leopold Mozart, vrijedni otac slavnog sina

 

Nadaleko poznatu Mozartovu kuću u Salzburgu mnogi dolaze posjetiti kao muzej koji je nekad bio dom jednog od najpoznatijih skladatelja svih vremena. Ali Wolfgang Amadeus isprva je bio samo sin oca Leopolda, violinista, kapelnika u službi petorice biskupa i očito sposobnog poslovnog čovjeka, koji je svojoj obitelji mogao priuštiti stan na 300 četvornih metara.

Upravo je njemu posvećena izložba pod naslovom “Leopold Mozart – glazbenik, menadžer, čovjek”. Ona otkriva kako je Mozart otac također bio darovit skladatelj i pedagog, autor udžbenika kasnije proslavljene „temeljite violinske škole“. Bio je jedan od najsvestranijih građana Salzburga 18. stoljeća. Zaštitnik i pokrovitelj svoje nadarene djece, organizator koncerata za njih i druge umjetnike, te uza sve ostalo pisac i znanstvenik, dobar domaćin i brižan suprug, voditelj putovanja i uopće druželjubiv čovjek.

Prigodna izložba u povodu njegova 300-tog rođendana, istražuje sve ove djelomično nepoznate aspekte njegove ličnosti na temelju vrijednih pisama i glazbenih autograma, dokumenata, slika i grafika od kojih su neke prvi put predstavljene javnosti. Tu su i neki od izvornih instrumenata na kojima su učili svirati pojedini članovi obitelji, njihovi portreti i biografije. Mogu se razgledati svaki dan do 9. veljače 2020.