Tečaj sviranja drvenim kuhačama

Glazba je oduvijek bila nadahnuće, ali i zabava. Za sviranje može poslužiti svašta, pa i kuhača. Pitate se kako? U bavarskom Lenggriesu može se naučiti sve – od proizvodnje drvenih žlica do orkestriranog “kuhačkanja”!

 

Holzlöffelmusik – sviranje drvenim žlicama, jedan je od zaštitnih znakova bavarskog načina zabave, poznat daleko izvan granica Njemačke. Ali žlice su kao glazbeni instrument poznate u mnogim kulturama. Ruski ložki od 18. stoljeća su se koristili uz pjevanje na proslavama, a kasnije su se radile žlice posebno za sviranje. U turskoj narodnoj glazbi koriste kaşık, u indonezijskom Gamelanu imaju idiofon s brončanom žlicom, a razni oblici žlica naći će se i u američkoj narodnoj glazbi.

Jedan od najneobičnijih puteva razvoja te vrste sviranja bilježi se u Irskoj, gdje potječe od “igranja kostiju”, tj. udaranja izbočenih strana dvaju ovčjih rebara. Žlice se pojavljuju u glazbenim knjigama ravnopravno s drugim udaraljkaškim instrumentima, u skupini idiofonih (samozvučnih) glazbala. Zvuk im je sličan zvuku kastanjeta.

U Europi su svakako najpoznatije žlice koje se koriste u alpskoj narodnoj glazbi, ponajviše kao pratnja veselim polkama. Posebne drvene žlice, namijenjene isključivo sviranju, imaju ručke međusobno spojene na krajevima, često su lijepo ukrašene biljnim motivima ili geometrijskim ornamentima i može ih se kupiti u mnogim suvenirnicama.

Norbert Zandt, voditelj glazbenih radionica u Lengreissu u Gornjoj Bavarskoj, organizira tečaj sviranja drvenim žlicama zajedno s udaraljkašem Janom Langerom iz Južnog Tirola. Ta je škola otvorena svima: mladima i starima, domaćima i turistima. Najvažnije je imati volju. Ali i nešto novca, iako se mora priznati da su cijene ovdje prilično umjerene, s obzirom da se stječu zaista specifična znanja i vještine.

I što je najbolje, polaznici tečaja otkrit će kako to nisu prateća glazbala isključivo za lokalne narodne napjeve i plesove. “Kuhačkanje” se sasvim dobro uklapa u bilo koju vrstu glazbe, od valcera do jazza. To će na kraju tečaja zorno pokazati skupina vrijednih učenika, čije je napredovanje pratila ekipa Bavarske televizije.