Srednjovjekovni dvorac Boldogkő

Vraćajući se uobičajenom životnom ritmu, razmišljamo i o mjestima za izlete. Mađarska tvrđava Boldogkő nudi ne samo ljepotu arhitekture u slikovitom krajoliku, nego i zamišljeno putovanje u povijest.

 

Od nekad slavnih mađarskih tvrđava, danas ih razmjerno malo možemo vidjeti u starom sjaju. I premda mnoge stoje napuštene u ruševinama, smatra ih se omiljenim turističkim ciljevima. Podijeljena su mišljenja o tome koji je najspektakularniji dvorac u Mađarskoj, ali ako potražimo najljepšu lokaciju, dvorac Boldogkő, koji se uzdiže na brdu Bodókő, svakako će završiti u prvom planu. Ime mu u doslovnom prijevodu znači “sretna stijena”.

Izgrađen na gotovo okomitoj zidanoj stijeni, okružen strmim padinama, trenutno je jedan od najbolje očuvanih utvrđenih dvoraca u zemlji. Onoga kome se sviđa srednjovjekovno okružje ne treba dugo uvjeravati da posjeti sjeveroistočno izbočeno područje na samoj granici sa Slovačkom, gdje se smjestio taj dragulj Zemplénskoga gorja.

Dvorac je to s nepravilnim tlocrtom i unutarnjim tornjem. Podigao ga je kralj Bela IV. za vrijeme tatarske invazije, kako bi zaštitio člana porodice Tomaj, Košice i dolinu Hernáda. Prema predaji, dobio je ime po majstoru sušenja voća imenom Bodó, koji je kralja spasio od Tatara.

U srednjovjekovnom je razdoblju dvorac često mijenjao vlasnike. Jedan od posljednjih gospodara bio mu je knez Vidinske Bugarske Imre Thököly, a 1701. su ga srušili Habsburgovci. Kako se ne nalazi na nekom važnom vojno-strateškom mjestu, propadao je sve do nacionalizacije 1945. i dalje.

Sveobuhvatna arheološka iskopavanja unutar njegovih zidina počela su 1960-ih godina, a 2003. je u potpunosti obnovljen i do njega je izgrađena pješačka staza s izvrsnim pogledom. Ta panorama bez premca privlači mnoge izletnike, ali u posljednje je vrijeme još primamljivije putovanje kroz vrijeme. Djeca ovdje mogu vidjeti najveću srednjoeuropsku zbirku olovnih vojnika, te rekonstrukcije povijesnih događaja.

Primjerice, tu je detaljna diorama bitke između Mongola i Kraljevine Ugarske na Muhijskoj pustari 1241. s više od tisuću figurica. Tijekom posljednje obnove dodana je viteška dvorana, u tamnicama su izložene sprave za mučenje, a svakog vikenda od travnja do studenog priređuju se žive viteške igre. Radnim danima je dvorac zatvoren, jer se i dalje neprekidno obnavlja.