Solidarnost protiv koronavirusa

 

U cijeloj se Europi primjećuje porast solidarnosti, broja građanskih inicijativa i građana koji se samostalno uključuju u pomoć i podršku ranjivim skupinama, izvještava Hrvatski centar za razvoj volonterstva. Njegovi su aktivisti izradili i posebne preporuke za volontiranje u dosad nepoznatoj kriznoj situaciji, kakvu je početkom ovoga proljeća izazvao COVID-19.

Na temelju općih načela kriznog volontiranja, donesene su posebne mjere. Najvažnijom se pokazala mjera društvene distance i samoizolacije, pa je odgovoran pristup volontiranju u ovome slučaju morao isključiti specifične rizične skupine: osobe starije od 65 godina, kronične i onkološke bolesnike, te osobe s kardiovaskularnim i respiratornim poteškoćama.

I premda je gotovo 3.500 volontera Hrvatskoga Crvenog križa na tjednoj bazi obavljalo više od deset tisuća posjeta, koji su obuhvatili barem sedam tisuća korisnika, mnogi su pojedinci i organizacije samostalno organizirali različite vrste pomoći starijima i nemoćnima. Među njima je i mala zaprešićka tvrtka za proizvodnju kišobrana, koja je odlučila premostiti prvotni nedostatak zaštitnih maski lokalnom individualnom akcijom.