Pomurje, pusto i prelijepo

 

Rijeka Mura je zbog svoje nevjerojatne biološke raznolikosti jedan od najbogatijih ekosustava u ovom dijelu Europe. Tome može zahvaliti i uvrštavanje u međunarodnu organizaciju Natura 2000. U Pomurju postoje tri zaštićena područja prirode: Krajinski park Goričko, krajobrazni park Ljutomer Ribnjaci i pejzažni park Negova.

Pomurski je kraj poznat i kao iznimno bogat splet izvora ljekovite vode. Na tome se području susreću tri jedinstvene vrste termalne vode: crna, mineralna i parafinska. Tako su i znamenitosti većinom povezane sa životom na vodi: zaputite li se u izletničku šetnju oko Moravskih Toplica, Radenaca, Banovaca i Lendave, otkrit ćete stari drveni plutajući mlin ili Otok ljubavi. Na tom se području nalazi i najveći slovenski barokni dvorac, blizu granice s Austrijom i Mađarskom.

Kaže se da je ovo najdinamičniji dio Slovenije kad je riječ o dijalektima, kulturi i jeziku, a njegovi su stanovnici poznati kao otvoreni i dobrodušni ljudi. Taj sjeveroistočni kut zemlje, inače poznat kao razglednica netaknute prirode, nakon antivirusne se karantene nudi novim posjetiteljima još čišći i slikovitiji.