Mlade slovenske veleposlanice

Premalo je žena u politici i diplomaciji, čak i u razvijenom svijetu. Zato su u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova proveli pionirski projekt poticanja djevojaka na razmišljanje o karijeri na polju međunarodnih odnosa.

 

Upravo prije uvođenja epidemioloških mjera društvene izolacije, preuzele su svoje diplome, koje bi im trebale biti “vjetar u leđa” na putu ka svijetu međunarodnih odnosa. Njih deset izabrano je među više od trideset polaznica, studentica dviju završnih godina na slovenskim fakultetima i visokim školama. Prije toga su neko vrijeme bile angažirane kao pripravnice u uredima veleposlanica, gdje su mogle naučiti dosta o važnosti ativnosti kojima diplomatkinje na različinim razinama predstavljaju Sloveniju i surađuju s kolegicama iz drugih zemalja. Tako je zaključen projekt “Mlade veleposlanice”, započet prošle godine simbolično upravo na međunarodni Dan žena.

“Dali smo im priliku da se upoznaju s radom mnogih državnih tijela, s nečim što nemaju u školskom rasporedu, i pokazali im kakve bi mogle biti njihove karijere”, rekla je tom prigodom inicijatorica projekta Simona Leskovar, bivša državna tajnica u Ministarstvu i bivša veleposlanica u Japanu, te sa smiješkom izjavila:

“Biti diplomat ne znači samo sjediti na večerama i piti šampanjac, kao što mnogi vjerojatno misle. To je iznimno teška zadaća.” Dakako, protokolarni i društveni događaji su nužni, ali ponekad je to posebno osjetljivo, osobito u rizičnim situacijama, recimo prilikom pograničnih sporova, migrantskih kriza, spašavanja iz zatvora, ili prenošenja poruka o neugodnim događajima.

U suradnji sa šefom Konzularne službe Andrejom Šterom dio je projekta bio i predstavljanje diplomatsko-konzularnih aktivnosti u inozemstvu, uključujući pružanje pomoći slovenskim državljanima i informacije o tome kako se snaći u zemljama gdje nema njihovih nacionalnih misija. Bilo je govora i o sigurnosti putovanja i putnim uputama, viznim operacijama, e-obavijestima i drugim konzularnim uslugama, te vezi s građanima putem mrežnih stranica nadležnih ministarstava.

Tijekom cijele godine polaznice su sudjelovale na sastancima međunarodnoga sadržaja i susretima s predstavnicima politike, gospodarstva, visokog školstva, kulture i sporta. Imale su priliku svakodnevno pratiti u poslu svoje mentorice, pa su se uspjele dovoljno zbližiti kako bi se u budućnosti mogle zajedno zauzimati za ravnopravnost žena na visokim društvenim i državnim položajima.