Marionetska “Čarobna frula” na YouTubeu

 

Na svjetski dan kazališta lutaka 20. ožujka, što ga je 2002. uveo međunarodni savez marioneta UNIMA, mihensko kazalište “Marionette” htjelo je proslaviti 120. obljetnicu useljenja u novoizgrađenu kuću u nekadašnjem opkopnom jarku nedaleko od starih gradskih vrata Sendlinger Tora. Ali im je koronavirus pomrsio račune. Ipak, nisu htjeli da im dan prođe uzalud, pa su se poveli za primjerom mnogih drugih kulurnih ustanova: ako publika ne može doći k njima, oni će internetom doći publici.

Inače, ovaj je kazališni dom, unatoč mnogim obnovama kroz sve te godine, do danas zadržao svoj originalni klasicistički šarm, koji mu je dao arhitekt Theodor Fischer. Bilo je to prvo stalno kazalište lutaka svoga vremena sa dvjestotinjak sjedećih mjesta, ovisno o predstavi. Osnivač Josef Leonhard Schmid (1822. – 1912.), poznat kao “Papa Schmid”, zadao je jasne smjernice, a slijedi ih i današnji direktor Siegfried Böhmke: uzimati djecu ozbiljno kao i sve odrasle gledatelje.

Sreća je u nesreći što sad svatko može pogledati Mozartovu operu “Čarobna frula” u njihovoj izvedbi na YouTubeu kad god poželi. Traje jednako kao i u “velikom” kazalištu s opernim pjevačima – dva sata.