Foto projekt Zagreb u doba korone

Posebni epidemiološki uvjeti promijenili su izgled europskih gradova preko noći. Ulice su postale sablasno prazne. Tako je bilo i u Zagrebu. Fotograf Marko Fröhlich tu je našao posebno umjetničko nadahnuće.

 

Marko Fröhlich je prilično mlad, a fotografijom se bavi već dosta godina – možda je najbolje reći otkako zna za sebe. Uvijek je volio lutati slikovitim krajolicima, a od ranih četrdesetih posebno voli raditi slike lijepih predjela do kojih nije lako doći, ili u vrijeme kad je u njima najmanje ljudi – ljeti, kasno noću, ili u ranu zoru.

Neki su od njih nadomak njegovom rodnom Zagrebu, a do nekih valja potegnuti duži put automobilom, vlakom, brodom, žičarom, pa pješice koliko treba… Unutar grada, pak, najzgodniji je tramvaj ili bicikl, osobito onima koji, poput Marka, žive u centru.

Kako gotovo nikamo ne ide bez svojeg fotoaparata, lovac na neobične trenutke započeo je nekoliko zanimljivih autorskih projekata. Sada ga posebno zaokuplja inačica pjesme nekad kultne zagrebačke grupe “Azra”: “Zagreb izranja iz sna”. Prizori su to viđeni kroz stražnji prozor tramvaja, najčešće ujutro dok se vozi na posao niz dugačku Savsku ulicu, što se proteže tik ispod brežuljaka na sjeveru prema rijeci na jugu.

Ovoga proljeća, kad je hrvatski glavni grad opustio i usred radnih dana, nije mu bilo druge nego latiti se fotoaparata i zabilježiti promijenjenu stvarnost. Otvorio je album radnog naslova “Zagreb u doba korone”. Sudbina je htjela da on dobije još veću dokumentarnu vrijednost, jer je foto-session, započet u utorak, nenadano sveden na vremenski okvir od pet dana, do jakog potresa što je pogodio grad u nedjelju 22. ožujka ujutro.

Posebno su stradala i trajno promijenila izgled upravo neka od pročelja koja je Marko snimio. I njegov “Fotoklub Zagreb” u Ilici 29, jedan od najstarijih amaterskih fotografskih klubova u regiji, osnovan 1892., sa zbirkom od oko deset tisuća starih analognih fotografija, pretrpio je znatna oštećenja. No, vrijedni amateri se nisu dali obeshrabriti. Čim je bilo moguće, organizirali su izložbu radova svojih članova “Zagreb i Zagrepčani 2020.” u alternativnom prostoru. Tako će sigurno biti i dalje, do sanacije njihovog matičnog prostora.