Etiopljanka, talijanska kozarica

U malenoj njemačkoj enklavi talijanske pokrajine Trento jednu veliku farmu tipične lokalne vrste koza vodi netipična poduzetnica. Agituu Gudeta stigla je iz Etiopije i izvrsno se snašla.

 

Pezzato Mochena je pasmina alpskog podrijetla, točnije iz Valle dei Moccheni. Te su koze velike s debelim i čvrstim nogama, a dlaka im je crna s pjegavim mrljama. Vrlo su otporne na niske temperature, pa se mogu ostaviti na ispaši vani gotovo tijekom cijele godine. To znači da ih se može uzgajati bez velikog oslanjanja na specifičnu hranu, što drastično smanjuje troškove uzgoja.

Međutim, ne daju velike količine mlijeka, pa su ih u vrijeme zamaha industrijskog uzgoja stoke smatrali nepodobnima za uzgoj i bile su gotovo na putu izumiranja. Zato je pokrajina Trento pokrenula različite programe potpore onima koji bi se htjeli njima baviti. Trenutno ih je registrirano samo tristotinjak, a o tome strogo vodi računa Udruga uzgajivača koza Pezzato Mochena.

Među njima je i Agituu Idea Gudeta, četrdesetogodišnjakinja podrijetlom iz Etiopije. Posao je počela najprije u Vallarsi, a potom prešla u Val di Gresta. Obližnji grad Mori povjerio joj je jedanaest hektara zemlje, koje je iskoristila za pokretanje farme “Sretna koza” (La Capra Felice).

Agituu je rođena u plemenu afričkih nomadskih pastira, a u Rim je došla studirati i diplomirala sociologiju. No, morala se vratiti doma jer je život njezine obitelji bio ugrožen vladinom politikom odobravanja prelaska seoskih imanja u ruke velikih korporacija. Golemi dijelovi poljoprivrednog zemljišta prodani su stranim ulagačima i ona je bila među onima koji su se javno pobunili, te je morala pobjeći iz zemlje.

Svoj je pothvat u Italiji pokrenula s tek petnaestak Mochena koza, kojima je dodala i one pasmine Camosciata, također savršeno prilagođene okolišu, samo bogatije mlijekom. Izgradila je uspješan posao proizvodnjom kozjeg sira i kozmetičkih proizvoda u samo nekoliko godina. Njezino je iskustvo sjajan primjer onoga što migranti mogu postići bez obzira na lošije početne pozicije. Sada se samo boji da će sve veće neprijateljstvo prema pridošlicama u Italiji otežati strancima doprinos u budućnosti.