Izliječeni sportaši daruju krv

 

Nekoliko mađarskih olimpijskih plivača i biciklističkih prvaka našli su se pogođeni virusom COVID-19. Srećom, oporavili su se relativno brzo. No njihova bi krvna plazma mogla poslužiti za djelotvornu borbu protiv još nedovoljno poznate bolesti – na tu su vrlo korisnu, koliko i atraktivnu, zamisao došli čelnici nacionalnog Odbora za društvenu odgovornost (DLSZ). Uputili su im poziv za davanje krvi i većina ih se odazvala.

Praktična korist od toga je u liječenju novozaraženih s jedne strane, a s druge, pozitivan primjer svima izliječenima da i oni mogu učiniti isto. Tako su se vrhunski sportaši pridružili stalnoj akciji darivanja krvi što je provodi mađarski Crveni križ, jer je glavna svrha toga čina pojedinaca, uz neprekidno osvježavanje zaliha krvi, skretanje pozornosti na poznatu činjenicu da jedan davatelj može spasiti tri života.

Obično je, u pogledu davanja krvi, razdoblje ljetnih praznika najteže, pa gledaju kako bi nastavili slične akcije s poznatim osobama, pogotovo s obzirom na neizvjesnu situaciju glede dalje moguće borbe protiv koronavirusa.