Pustolovina u središtu Graza

 

Schloßberg  s karakterističnim satnim tornjem u centru Graza, postao je pojam glavnoga grada savezne pokrajine Štajerske. U brijegu je splet okana duljih od 6 kilometara, a iskopali su ga vojnici i civili (na prisilnom radu) tijekom II. svjetskoga rata. U posljednje je dvije ratne godine služio stanovništvu u centru Graza kao sklonište od zračnih napada. Hodnici su poslije rata zaboravljeni, dok ih šezdesetih godina prošlog stoljeća nisu otkrili privatni poduzetnici i sagradili Bajkoekspres. Bajkoekspress je ukinut nakon požara u rudniku Kaprun, da bi poslije sve preuzeo grad Graz koji je 2014. godine zadužioGradski dječji muzej da preosmisle Bajkovlak. Tako je nastao Bajko-express, koji od studenoga 2014. vozi djecu i odrasle u čaroban svijet bajka.

 

Autor: Guenther Ziesel

Snimatelj: Franz Posch

 

schlossbergSchloßberg se od obala Mure uzdiže 123 metra kao centar staroga Graza. Guinnessova knjiga rekorda ističe da je to najjača utvrda svih vremena! Nisu je mogle osvojiti ni Napoleonove snage. Tek kad je Napoleon zaprijetio da će srušiti grad ispod brda, stanovnici Graza morali su onesposobiti objekt, poštedjevši samo zvonik Liesl i satni toranj.

Više od 260 stuba najbliži je put na Schloßberg.

Nije zanimljiv samo vanjski dio brda, nego i unutrašnjost koju udobno upoznajemo u Bajko-expressu. Tamo gdje su 1943. bili rudarski prolazi za Centar vojne komande, kao i sklonište za 40.000 građana, danas tutnju mirnodopski Bajko-express i vodi svoje putnike u posve drugi svijet.

Od satova koji idu naopako, od bajkovitih šuma koje obiluju fantastičnim životinjskim svijetom pa sve do razbojničke pjesme, posjetitelji sudjeluju u jednom drugom, fiktivnom svijetu.

Mag. JÖRG EHTREIBER, ravnatelj Dječjega muzeja u Grazu, o tome kaže: ˝Odlučili smo slijediti put opisan u bajkama, ponuditi maštovito putovanje, gdje posjetitelji uranjaju u naopaki svijet, u bajkovit svijet, gdje i oni, u svijetu snova, mogu doživjeti bajke. Odnosno sve one atribute koje nam nude bajke, znači radost, zabave, oluje, susrete s divovima, strah, ali i hrabrost, posjetitelji doživljavaju vlastitu bajku.˝

Okna Schloßberga nisu nikada bila rudnik, ali ovdje je nešto osobito: najveći podzemni Muzej rudarskih željeznica.

ADA Märchen Express sl3a

Malena je privatna udruga ovdje prikupila 60 rudarskih lokomotiva i više od 300 vagona, postavila je dva kilometra tračnica po kojima vozi Bajkovlak. Lokomotive su spremne za vožnju, i dizalice i elektrolokomotive. Tu je i tlačna lokomotiva, nekoć su je rabili u ugljenokopu. Puno je besplatnoga rada ugrađeno u održavanje rudničkih lokomotiva.

Inž. GÜNTHER HOFMANN iz Udruge Bajko-expressa voli istaći: ˝Nešto uradimo svaki tjedan, najomiljenije je radno vrijeme je od 20 sati dok ne obavimo posao, a to je u jedan, dva sata poslije ponoći, idealno se opuštamo nakon stresne svakodnevice.˝

Nažalost, privatni muzej nije otvoren javnosti, jer Udruga nije namaknula novac za protupožarnu zaštitu.