Bioplastika, ambalaža budućnosti

Bioplastika1

 

U Njemačkoj svake godine zbrinjavaju oko tri milijuna tona plastične ambalaže. Pola toga recikliraju, a ostalo ide u spalionicu otpada ili u prirodu kao otpad.

Institut za istraživanje silikata u Würzburgu godinama traži alternative prijelomne za industriju  prehrambenih namirnica.

Prođe četiri stotine godina da se plastična vrećica razgradi na kopnu ili u oceanu. Alternativa je biologijski posve razgradiva ambalaža.

Institut u Würzburgu našao je rješenje. Folije imaju biorazgradiv sloj koji čini nepropusnim folije i to za vodenu paru, kisik ili smrad. Folije  do sada nisu imale to svojstvo.

SABINE AMBERG-SCHWAB iz Instituta za istraživanje silikata u Würzburgu o tome govori: ˝Nadamo se da ćemo novim, biorazgradivim materijalom poboljšati svojstva biorazgradive plastike te da su ti materijali primjereni za ambalaže prehrambenih namirnica.˝

Novi bi se materijal mogao rabiti za ambalažu osjetljivih namirnica kao što su čips, tjestenina ili kobasice. Prvi pokusi o kompostiranju potvrdili su dosad isključivo laboratorijske rezultate.

Veliki su izgledi da prihvatimo biorazgradivu ambalažu prehrambenih namirnica, a plastične će se planine smeća smanjiti.