Radio Študent – 45 godina slovenskog slobodnog etera

 

Radio Student najstariji je nezavisni studentski radio u Evropi, koji već 45 godina govori o sadržajima iz drugih medija. S borbom za slobodu i istinu odražava razvoj novije slovenske povijesti. Legendarne emisije RŠ-a uvijek su bile na rubu mogućeg, pune improvizacije, inventivnosti i prodornosti. Njegov odašiljač pokriva šire područje Ljubljane, a još od 1998. godine emitira i preko svoje internetske stranice koju sluša 170 000 ljudi.

 

Autorica: Ana Cerar

Snimatelj: Stojan Femec

 

radio student1

 

Slušajući dio jutarnjeg programa Radija Študent, koji 24 sata na dan beskompromisno širi slobodu govora, ROK KUŠLAN, radijski voditelj rezignirano govori: ”Znaš, tu će nas potjerati, jer će reći da ni tih 12 eura ne zaradimo. I otići ćemo u Švicarsku i tamo proklinjati u eter za znatno veći novac nego ovdje u Ljubljani.”

Više od 150 suradnika za simbolično niske honorare svaki dan pripremi 17 sati programa uživo. Autori, što se tiče sadržaja, imaju potpunu autonomiju.

MATEJ JANKOVIĆ, urednik aktualno političke redakcije kaže: ”Politička objektivnost i politička korektnost su izvana nametnute stvari. Razumije se da nastojimo biti politički objektivni, što od nas zahtijeva da često budemo i politički nekorektni, rekli bi neki.”

radio student4

Na tom ustraju od samog početka. Radio je osnovan 1969. godine u ljubljanskome studentskom naselju kao posljedica studentskih demonstracija. U godinama prije slovenskog osamostaljenja otvarao je tabu teme i bio snažan glas građanskog društva. Postao je poznat prije svega zbog naprednog izbora glazbe. Prvi je u Sloveniji emitirao punk. Danas su zbirke džeza, eksperimentalne glazbe i najnovije elektroničke samo dio jedinstvene arhive.

JAKA ŠPILER, pokazuje bogatu zbirku u fonoteci: ”U ovom ormaru čuvamo unikatne snimke iz druge polovice 70-ih godina, zatim također i iz 80-ih godina, bendova koji tada možda nisu dobili šansu da uopće snime neku diskografsku snimku. Ovdje su žive snimke.”

No ne obrazuju samo slušatelje. Budući radijski voditelji upravo započinju prvi sastanak nakon što su prošli na audiciji. Svaki će vježbenik dobiti jednog od starijih suradnika kao mentora. Tako svake godine s pomoću strogih mjerila obrazuju oko 40 mladih u medijske profesionalce. Mnogi nekadašnji suradnici izrasli su u priznate autore, tehničare, poslovne ljude, čak političare i dakako, prepoznatljive radijske glasove.

radio student8

Iskustva stečenog na RŠ prisjeća se JURE LONGYKA, radijski voditelj: “Sve zajedno, nakupio sam 12 godina rada na Radiju Študent. To, razumije se, nisu bila samo iskustva što sam ih prikupljao, nego vrlo ozbiljan i plodan rad. Ondje sam osmislio dvije, tri emisije koje su odjeknule u javnosti. Jedna od njih, Isštekani, preselila se na Radio Slovenija Val 202, gdje živi već daljnjih 15 godina.”

S vlastitim glazbenim izdavaštvom i organizacijom glazbenih događaja Radio Študent potiče domaću alternativnu glazbenu produkciju. A razvija i umjetničku istraživačku platformu i vlastitu video produkciju. No to nije samo kombinacija studentskog radija i javnog servisa, kaže BOJAN ANDJELKOVIĆ, bivši odgovorni urednik:”To je i radio zajednice. U prvome redu, primjerice, nacionalne manjine imaju svoju emisiju. U drugim medijima toga nema. Tu su također LGTB-zajednica i anarhistička zajednica, a i beskućnici imaju svoju emisiju.”

I zajednica slušatelja ih još uvijek snažno podupire. To su pokazali zadnjim prosvjedom potkraj 2013. godine, kada je radiju njegova osnivačica, Studentska organizacija Sveučilišta u Ljubljani, radikalno smanjila sredstva za djelovanje. Kada grize kriza, Radio Študent ugrize zauzvrat. Upravo zato opet postaje nužan glas otpora građanskog društva prema krutoj ruci neoliberalizma.