Artegna kaštel – novi život starog udinskog dvorca

 

 

U Artegni blizu Udina dovršena je obnova kaštela iz XIV. stoljeća koji je pripadao obitelji Savorgnan d’Osoppo. Taj je južni dio kasnoantičke, odnosno srednjovjekovne utvrde  Castrum bio teško oštećen, zapravo posve srušen u potresu 1976 . Za njegovu obnovu sredstva je osigurala regija Friuli/Venezia Giulia (Furlanija i Julijska krajina). Kaštel je obnovljen najmodernijim protupotresnim tehnologijma,  po načelu “sve obnovi kao što je bilo” u potresom uništenom Friuliju.

 

Režiser: Luigi Zannini

Snimatelj: Francesco Montenero

 

castelo artegna

Poslije duge obnove koja je trajala u više etapa nakon potresa 1976. kaštel u Artegn otvoren je posjetiteljima. Kaštel  Savorgnan leži na brdu Sv. Martin gdje su ostaci obrambenih bedema. Smjestio se u južnome dijelu kasnoantikne utvrde Castrum Artenia.

Tijek obnove, pojašnjava arhitekt GIULIO AVON: “Kaštel se sastoji od tri glavne jezgre. Posve smo obnovili glavnu južnu kulu, urušenu u potresu. Drugu su kulu, staru langobardsku kulu koja je malo sjevernije, restaurirali odmah nakon potresa. Treća je sastavnica, nekoć imala gospodarske zgrade. Danas je to službeni stan. ”

 

 

 

castelo artegna 3

 

Dakako, u obnovi kaštela moraju se poštovati protupotresni propisi o čemu govori ing. LIVIO  FANTONI: “Riječ je o medieval utvrdi u obliku stanice pa je građevinu bilo potrebno obnavljati kao pojedine dijelove tijela. Najprije je trebalo rekonstruirati element s četiri prezida! To smo i riješili, a usput smo rješavali i statiku jer objekt mora jamčiti protupotresnu zaštitu.”

Arhitekt GIULIO AVON dodaje: “Najzahtjevnije nam je bilo obnoviti južnu kulu! Kamena građa toga tornja, kameni elementi koji ju čine – djelomice su spašeni iz razvalina – ili pak prema usklađeni i izvadeni analogiji s ostatkom utvrde koja je pomno restaurirana. ”

 

 

castelo artegna 2

 

Važnosti njegove obnove svjestan je i gradonačelnik Artegne ALDO DAICI: “Kaštel je sagrađen na brdu Sv Martin u centru Artegne. To je vrlo staro brdo. Sačuvane su rimske, bizantinske i longobardske utvrde. Kaštel je srce turističke ponude, ne samo u Artegni, nego i u regiji. ”

Kaštel je otvoren za posjetitelje blagdanom i vikendom. Ima dojmljivu arheološku zbirku mnogobrojnih nalaza iskopanih u tijeku stručne obnove, a predviđen je i vrlo lijep izložbeni prostor – kao  i dvorana koja je kao stvorena za razne glazbene događaje i evente