Bazilika sv. Ante u Padovi – sakralna i svjetovna zbirka

 

 

Bazilika Sv.Ante u Padovi čuva bisere kiparstva i slikarstva – od Donatella do Sansovina  i Tiepola. Od modernih tu su  Pietro Annigoni i Lino Dinetto. Svoje impresije o zbirci iznio je Lino Dinetto, najistaknutiji živući slikar sjeverne Italije, koji je naslikao velika platna u Kapelici Sv. Klare u bazilici.

 

Redatelj: Luigi Zannini

Kamera: Alberto Lutman

 

Padova4

 

Baziliku Sv. Ante u Padovi, koja je jedan od najposjećenijih sakralnih objekata na svijetu, rese freske, kipovi i piatna najuglednijih umjetnika svih vremena.

Među najnovijim se radovima ističu oni u Kapelici Svete Klare u desnome brodu Bazilike,  s velikim platnima Lina Dinetta koji se proslavio i preko oceana .

 

 

 

 

padova5

 

Što njemu znači  tema susreta svete Klare i svetoga Franje, tema na kojoj je radio i Giotto, pojašnjava sam umjetnik LINO DINETTO: “Kapelica Svete Katarine biia mi je velika prilika s povijesno-umjetničkoga  stajališta, a u kontekstu te slavne bazilike! Izbor je pao na temu o svetoj Klari jer u cijeloj je bazilici to jedina kapelica primjerena da se prikažu dva najistaknutija događaja iz života sv. Klare: prvi suore i posljednji, kad Franjo umire i nose ga svetoj Klari da ga vidi prije pokopa moglo se izabrati svetog Antu jer navodno je tada i on bio u Toskani, i on je bio na sprovodu.”

 

 

Padova3

 

“Sakralno” je samo dio jednoga  dugog umjetničkoga puta, kaže DINETTO, ističući: “Sakralna  i profana umjetnost su takoreći isto. Samo se mijenja tema, a sve ostalo ne, a poslije ovisi…   Naime, na svojim likovima uvijek tražim neku idealnost, tražim ljepotu, a ne seks, banalnost me ne zanima. Zato kažem, sakralna i profana umjetnost nose istu problematiku. ”

Slavnomu maestru  Linu Dinettu sve je sakralno, a istodobno mu je sve profano jer forma je uvijek  forma – neovisno o  temi.