Neolitik između Save, Drave i Dunava

 

neolitik1

Izložba “Darovi zemlje – neolitik između Save, Drave i Dunava” otvorena u Arheološkom muzeju u Zagrebu prikazuje sve aspekte života neolitičkog čovjeka na području sjeverne Hrvatske, u razdoblje od gotovo dvije tisuće godina.

JACQUELINE BALEN, suautorica izložbe kaže: “Cilj nam je bio ovom izložbom prikazati život u razdoblju mlađeg kamenog doba odnosno neolitika. Željeli smo kroz to prvo razdoblje, 7000 godina prije Krista, prikazati koje su predmete upotrebljavali ljudi u ovom kraju u obradi zemlje.”

Želja je autora prikazati prva trajna naselja na području sjeverne Hrvatske i istaknuti njihovu međuovisnost i komunikaciju s ostalim dijelovima europskog kontinenta te kontinuitet naseljavanja, od prvih sjedilačkih zajednica koje su živjele od poljoprivrede i zemlje na kojoj žive.

BALEN dodaje:”Upravo kroz taj pristup kako je čovjek živio i kada se vide predmeti  smatramo da je potrebno nešto više , pa smo pokušali putem tableta i pametnih telefona posjetiteljima omogućiti istovremeni prikaz proširene stvarnosti.”

Napredna tehnologija posjetiteljima omogućava prikaz dodatnih virtualnih sadržaja vezanih uz određene predmete što odlično nadopunjava ovu zanimljivu izložbu.

Izložba traje do 29.lipnja u Arheološkom  muzeju u Zagrebu ,Trg Nikole  Šubića Zrinskog 19.  Može se pogledati i putem aplikacije  Smart quide.