Bal pod maskama, Verdi u Ljubljani

 

ples v maskah2

Ljubavna priča s političkom urotom u pozadini sredinom 19. stoljeća uskovitlala je prašinu zbog usmrćenja kralja, koga su zato još prije premijerne izvedbe preimenovali u barona. Ljubljansko uprizorenje Verdijevog Bala pod maskama u izvornoj talijanskoj inačici, ponovno Riccarda postavlja u ulogu kralja.

VINKO MÖDERNDORFER, režiser opere pojašnjava razradu teme: “Bal pod maskama u suštini je to, što već sam naslov kazuje, dakle maske, svi ljudi nose maske i to je vječna tema. Druga stvar što mi se činila značajnom jest tema izdaje. Praktički u ovoj operi nema osobe koja ne bi izdaju nosila na svojim leđima. Kralj izdaje prijatelja jer zavede njegovu ženu, žena izdaje muža, jer se upustio u  nemoralnu vezu, prijatelj izdaje kralja, jer ga iz osvete želi ubiti.”

ŽIGA KASAGIĆ, glumac koji utjelovljuje Riccarda kaže: “Na kraju je smrt, ako krenem od kraja, zatim imamo teški ljubavni napjev u stihovima u duetu, a još prije razigranost i on nekako zbija šale s okolinom i sa svime.”

Učinkovitu scenografiju Branka Hojnika dopunjuje bogata kostimografija Alana Hranitelja. Orkestrom Ljubljanske Opere dirigira Marko Gašperšič.

Općenito se uspješnost Verdijevoj operi u tri čina pripisuje zbog profinjene uravnoteženosti glazbenih karaktera, iznijansirane psihološke izražajnosti i

izoštrenih kontrasta, što čine upečatljive glazbene prizora.

Giuseppe Verdi: Bal pod maskama (Un ballo in maschera)

SNG Opera i balet Ljubljana, sezona 2014/2015