Dva stoljeća varaždinske kulture odijevanja

 

VŽ0

Nakon nekoliko godina radova na obnovi  u dijelu Stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, smještenoga u utvrdi Stari grad, otvorena je nova muzeološka cjelina pod nazivom Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća. Sadržava više od 150 odjevnih predmeta, nakita, modnog pribora.

LJERKA ŠIMUNIĆ, autorica stručne koncepcije postava kaže: “Velik dio je upravo import, Varaždinci su putovali izvan Hrvatski najviše u zemlje tadašnje Habsburške monarhije, najveći je dio iz tog perioda, ali isto tako je i plemstvo putovalo dalje od Graza i Beča i Budimpešte, putovalo je i do Pariza, tako da imamo i nekoliko pariških predmeta.”

Većina je predmeta prvi put izložena javnosti. Da bi to uopće bilo moguće, prethodili su dugotrajni restauratorski i konzervatorski radovi.

Svjedoči o tome i BRANKA  REGOVIĆ, konzervatorica, restauratorica:  “Na ovim predmetima koji su sad izloženi, oni su započeli 2007 godine i skroz do 2011 su rađeni, svake godine po nekoliko komada, koliko se stiglo.”

U zanimljivom konceptu, zahvaljujući ne samo odjeći, već nizu fotografija, portreta te ondašnjh modnih žurnala koji su također dio stalnog postava, lako je doživjeti modu nekadašnjeg varaždinskog plemstva.

 

Mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin Stari grad

Varaždin, Strossmayerovo šetalište 7