Patronaža za žensko zdravlje

 

health visitors4a

Izložbom fotografija koja prikazuje priču 12 žena oboljeljih od raka vrata maternice – od početka bolesti pa sve do ozdravljenja – mađarske patronažne sestre skrenule su pozornost na važnost preveniranja raka vrata maternice.

U Mađarskoj godišnje oko 400 žena umire od te bolesti, dočim je to jedino oboljenje od raka koje se može posve izliječiti. Dapače, može se preduhitriti. Bolest uzrokuje humani papiloma virus za koji postoji zaštitno cjepivo, a 13-togodišnje djevojke od nedavno ga dobivaju besplatno. Inače su besplatni su i pregledi. Ipak, od žena iz ugrožene skupine u dobi između 25 i 65 godina jedva trećina odlazi na njih. Zato je vlada i uključila u preglede patronažne sestre.

Osposobljavanje patronažnih sestara za pregled raka vrata maternice obavlja se trenutno. Dobivaju teoretsku, praktičnu i komunikacijsku izobrazbu na visokoj razini, koju podupire Europska Unija.

Državni tajnik mađarskog Ministarstva ljudskih resursa BENCE RÉTVÁRI istaknuo je: ˝Broj onih koje su ovlaštene za ovaj pregled već sada je oko 1.400. Stekle su odgovarajuću kvalifikaciju i to bismo željeli dalje povećavati.˝

Cilj je ove mjere da u Mađarskoj uskoro svaku drugu patronažnu sestru uključe u preglede raka vrata maternice.