Talijanska arheologija u Kurdistanu

 

Niniva, asirska prijestolnica, ta kolijevka naše civilizacije, od 2012. godine je predmetom projekta koji financira talijansko ministarstvo vanjskih poslova, a terenska istraživanja vodi Odsjek humanističkih studija i kulturne baštine Sveučilišta u Udinama.

 

Autor: Piero Pieri

Snimatelj: Francesco Montenero

 

Ninive10a

 

U istraživanju sudjeluje tridesetak znanstvenika na teritoriju od tri tisuće četvorna  kilometra područja Dohuk u iračkome Kurdistanu, ima 830 arheologijskih terena u arhelogijskim parkovima na području Asingriana i Tel Gomel-a.

O ovom istraživanju DANIELE MORANDI BONACOSSI, voditelj arheološkog projekta ˝Zemlja Niniva˝, govori: ˝Istraživački projekt se provodi u srcu onog što je od desetoga stoljeća prije Krista pa sve do kraja VII. stoljeća prije Kristova rođenja, bilo Asirsko Carstvo, prvo globalno carstvo u povijesti. Taj nas projekt vodi u srce Mezopotamije: regije koju sve do sada, zbog nestabilne politike, osobito u Iraku, zbog desetljeća ratova, znanstvenici nikada nisu proučili sustavno – suvremenim metodama.˝

 

Istraživanje Sveučilišta u Udinama bavi se valorizacijom  sistema kanala za navodnjavanje koje su sagradili asirski vladari kako bi dopremili vodu u svoj novi glavni grad  Ninivu – danas Mosul – te kako bi povećao urode susjednih polja da nahrani rastuću populaciju. Ovdje su sačuvani ostaci prvih kamenih akvadukata.

 

Daniele Borandi Moracossi

 

Voditelj arheološkog projekta ˝Zemlja Niniva” DANIELE MORANDI BONACOSSI naglašava: ˝Ova je regija bila naseljena već u pretpovijesti, barem od paleolitika, a poslije se polako osnivaju sjedilačka naselja neolitičkih poljodjelaca, što vodi do nastanka prvih država, rođenja gradskih naselja, stvaraju se prvi gradski centri, nastaju prve teritorijalne države i grade se prva carstva, kao primjerice Asirsko Carstvo, Perzijsko Carstvo, Carstvo Aleksandra Velikog, Partsko Carstvo, Carstvo Sasanida – i naposljetku dolazi islam.˝

˝Zemlja Niniva˝ ima još jedan važan cilj – osobno educirati Iračanina koji bi bio stručnjak za dokumentaciju, obnovu i očuvanje baštine,  koji bi sudjelovao i u tvorbi arheološkog parka. Velike turističke mogućnosti pružit će se kad na ovom području opet zavlada mir.

 

Upravo zato DANIELE MORANDI BONACOSSI, voditelj arheološkog projekta ˝Zemlja Niniva˝, ističe: ˝Naš se projekt provodi u regiji koja, kao što vidimo na karti, je smještena jako blizu, približno 10 km od teritorija koji drži Islamska Država, koja u Iraku ima svoj glavni grad Mosul. Dakle tom području osobito prijeti širenje Kalifata.

 

ninive3a

 

Tu prebogatu kulturnu baštinu moramo hitno i što učinkovitije popisati i organizirati, dokumentirati i zaštititi upravo zato kako bismo je zaštitili od tog eventualnog rizika.˝

Arheološki projekt ˝Zemlja  Niniva˝ diči se znanstvenom suradnjom s Institutom primijenjenih tehnologija (primijenjenih na kulturna dobra), a podupire Regija Furlanija Julijska krajina i Zaklada Crup.