Marko Hatlak – virtuoz slovenske tradicije

 

Marko Hatlak je izuzetno šarmantan mladi muškarac, potpuno predan glazbi i svom instrumentu – klavirskoj harmonici. Istovremeno je jednostavan i izravan. Njegova posebnost i prednost je širok spektar glazbenih vrsta, što ih izvodi – sve od barokne glazbe do tanga, etno glazbe i latino ritmova. Smatra se jednim od najboljih interpreta na klavirskoj harmonici, koji zadnje dvije godne komponira i svoju autorsku glazbu.

 

Autorica: Vesna Teržan

Snimatelj: Andrej Lupinc

 

hatlak1a

 

Marko ima klasično glazbeno obrazovanje. Nakon završene Srednje glazbene i baletne škole u Ljubljani uslijedio je devetogodišnji studij u Njemačkoj. Studirao je harmoniku u Weimaru i Würzburgu, na dvjema slavnim visokim školama za glazbu, gdje na godinu za klavirsku harmoniku prime samo dva studenta iz cijele Europe.

Također je i dobar pedagog, koji slušateljstvu želi razotkriti tajne ovog razmjerno mladog instrumenta, razvijenog tek u drugoj polovini 19. stoljeća.

 

 

 

MARKO HATLAK, harmonikaš, svoj instrument ovako opisuje: ˝Harmonika je kao instrument u 20.stoljeću, kada je glazba već vrlo apstraktna, vrlo napredna, vrlo zanimljiv instrument. Jer kroz sve te boje i kontrolu tonova pomoću mijehova, kroz dva manuala, kroz oba sistema, uz milijun registara, kompozitor doista ima velike mogućnosti  da se izrazi kroz vlastitu interpretaciju harmonikaške glazbe. A ako pogledamo samu strukturu i kako je sve to napravljeno, pa imamo sve te registre, što znači da se tijekom sviranja mogu koristiti doista nebrojene mogućnosti. Ono što želim reći jest da je instrument izuzetno suvremen. Već ako pogledamo svu tu mehaniku, prilično je nevjerojatno. Na taj način možemo svirati i baroknu glazbu ili suvremenu glazbu.˝

 

hatlak6a

 

O tome kako slušatelji čuju harmoniku MARKO HATLAK kaže: ˝I puno puta kada ljudima, koji nisu baš vješti za tu vrstu glazbe, dam da čuju – nikada ne bi rekli da je to harmonika. Misle da je to nešto sasvim drugo. Uz to djeci kažem, kako ovako razgovaraju kitovi na dnu oceana i zatim otplivaju…˝

Tijekom zadnjih petnaest godina Marko je puno koncertirao diljem svijeta, imao je solo koncerte, svirao u duetu s međunarodno priznatim solistima i orkestrima, a prije svega sa svojim skupinama – s Kapobandom svira etno glazbu, a s FUNtangom  njemu tako dragi tango. Tango glazba je ključno područje njegovog djelovanja. A zašto upravo tango?

 

 

Harmonikaš MARKO HATLAK  odgovara: ˝Ne znam zašto. Zbog energije, zbog ljepote melodija, koje zvuče starinski ili staro, tango nije moderna stvar, nije nešto jako novo – podsjeća na neka stara vremena. I razumljivo, budući da je to na harmonici za mene bila izuzetno temperamentna glazba, što se meni sviđa. A Bach je bio suprotnost, Bach je unutarnji mir, unutarnja uravnoteženost, kontrola emocija. Recimo, ako su emocije tango, Bach bi bio intelekt.˝

 

Marko Hatlak1a

 

 

Marko stvara i autorsku glazbu, pretežno za film i kazalište, ali i za dječje predstave.

Pomoću ustrajnosti, discipline i nadarenosti Marko Hatlak je postigao virtuoznu razinu i na koncertima, gdje izvodi stilski raznolike skladbe, uvijek dočaravajući čarobnu atmosferu.