Sgraffito – tehnika obnove bavarskih pročelja

 

˝Sgrafitto˝ je od 13. stoljeća poznat pod imenom ˝grebena žbuka˝. Ta je tehnika gotovo posve zaboravljena, a Christoph Hagn u svom atelieru u Gornjoj Bavarskoj oživljuje tradiciju. Eksperimentira, sabire iskustva. On je prije dvije godine ponovno otkrio ovu osobitu umjetničku formu.

 

Autorica: Sabine Schmalhofer

Kamera: Zwonimir Nowakowic

 

sgrafitto5a

 

Ovaj 35-godišnji je umjetnik najprije osmislio motiv na paus-papiru. Konture su perforirane, kroz rupice pada ugljena prašina.  Crtež prenosi na svježu žbuku. Zapravo tek tada počije rad. Na talijanskome ˝sgraffiare˝ znači grepsti.

CHRISTOPH HAGN, majstor štukature, za sebe kaže: ˝Ja sam štukater, zanesen sam tradicionalnim radnim tehnikama. To se više ne rabi, a mene silno zabavlja. To  je moj hobi uz temeljni rad štukatera.˝

 

 

 

CHRISTOPH HAGN objašnjava i što je je najveći problem u radu ovom tehnikom: ˝Dakle, kad probijem sloj boje, tada je to nepopravljivo. Ako ne uspije, bacam u smeće.˝

Sgrafitto kao radna tehnika gotovo je nestao, to se više ne uči u školi. Christoph Hagn je učio iz starih knjiga.

 

sgrafitto1a

 

U obližnjem Garmisch-Partenkirchenu kuće imaju tipično gornjebavarsku ukrasnu fasadu – bujne barokne raskoši.

Posve  je drugačiji sgrafitto. Kao urez u drvo. Najčešće ćemo ga naći na javnim zgradama između 50-ih i 70-ih.  U međuvremenu je izašao iz mode. Pitanje je i tko bi danas našao naručitelja koji bi dao trideset do pedeset tisuća eura za takvu vrstu graditeljskoga umijeća. Šteta je to za Christopha  Hagna koji bi to rado radio.

 

 

 

Iako kaže CHRISTOPH HAGN takav rad zahtjeva i dobru pripremu: ˝Svakako, velik je to izazov, ali radi se na skeli, na visini… Za rad na visini od pet metara moramo biti dobro pripremljeni inače moramo stalno nešto nositi.˝ Sgrafitto zahtijeva brzinu: slojevi se ne smiju osušiti.  Uglavnom ostaje samo pola dana, a to je teško na velikoj površini.

 

sgrafitto4a

 

Christoph Hagn dobio je prvu narudžbu, istina samo balkonski detalj, ali on sada može pokazati što zna. Veseli se i naručitelj.

ANDREAS ECKER, poklonik sgrafitta, objašnjava: ˝Želim nešto posebno. Prolazi puno ljudi, a svi uvijek ovamo gledaju.  Taj sgraffito na kojem je ime, a možda i grb ili što drugo. To je ludo, nezaboravno. Baš mi se to sviđa.˝

Christoph Hagn sanja da izradi tako veliki sgrafitto i sa svojim imenom.