Japanske fotografije u bečkoj Albertini

 

albertina1

 

Japan kasnih 1960-ih. Fotograf Daido Moriyama težio je za autentičnim, iskrenim slikama japanske svakodnevice. Svakodnevice u kojoj su sve utjecajniji masmediji i konzumerizam. Moriyama je bio u grupi fotografa koji su 1968. utemeljili časopis ˝Provoke˝.

˝Sirove˝, zrnate, djelomice neoštre slike prikazivale su kretanje. Te gotovo apstraktne fotografije imale su gledatelje potaknuti na razmišljanje.

˝Provoke˝ je objavio rat slikama masmedija koje su se doimale otuđeno od stvarnosti. Naslanja se na klasičnu protestnu fotografiju. Ali, u prvom planu nije protest nego kritično sučeljavanje sa samom fotografijom. Časopis ˝Provoke˝ izašao je samo triput tijekom 1968. i 1969. godine, a onda se gasi.

Pitanja o realnom sadržaju slika danas su aktualnija nego ikada.

U Muzeju Albertina u Beču postavljena je izložba ˝Provoke: između protesta i performance-fotografija u Japanu 1960-1975.˝. To je prva izložba u svijetu o ovoj temi, a nastala je zahvaljujući suradnji Muzeja Albertina u Beču, Fotomuseuma Winterthur iz Švicarske, Le Bala iz Pariza te Art Institutea iz Chicaga.

Izložba je otvorena do 08. svibnja.