Putovanje kroz slijepo iskustvo

“Josef i Anni Albers – Putovanje kroz slijepo iskustvo” nesvakidašnji je pothvat koji omogućuje slijepima i slabovidnima doživljaj likovnih umjetnosti. 

 

Kako približiti apstraktnu likovnu umjetnost slijepim i slabovidnim osobama? Vrijedan projekt s tom nakanom, hvaljen jednako od likovnih i medicinskih stručnjaka, krenuo je iz instituta za slijepe u Milanu. Podržala ga je američka zaklada Josef i Anni Albers, ustupivši ključne radove toga svjetski poznatog para, vezanog za umjetničku školu Bauhaus, za putujuću izložbu koju financira EU.

Naime, ove se godine obilježava stogodišnjica pokreta Bauhaus, koji je nastao u Njemačkoj dvadesetih godina prošloga stoljeća, a dosezi mu dopiru širom svijeta. Pokret je zagovarao umjetnost dostupnu svima i nastojao dokinuti granice tzv. elitne umjetnosti. Kad je, na vrhuncu razvoja, zabranjen u nacističkoj Njemačkoj, njegovi su predstavnici potražili utočište u drugim zemljama.

Tako su životni i umjetnički suputnici Albers, koji se smatraju njegovim najslavnijim parom, dospjeli u gradić New Haven u američkoj državi Connecticut. Njihova se ljubav rodila dok je on bio profesor likovne umjetnosti, a ona studentica na akademijinom odsjeku za tekstil. Nije onda ni čudno da je ljubav utkana u sve što su radili, pa i u podučavanje na američkim sveučilištima.

 

No, ono što njihov rad čini revolucionarnim, jest ponajprije eksperimentiranje sa strukturom materijala i nastojanje da se slika pretvori u taktilni predmet.

Nakon Irske i Italije, ova neobična i nadasve korisna izložba stigla je u Hrvatsku. U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je do 22. travnja 2019., a katalog je tiskan i na Brailleovom pismu.