Vezene zastave iz Olchinga

 

Vezenje zastava… Umijeće koje priziva davno minula vremena… Stotine udruga u Bavarskoj ljubomorno čuvaju svoje zastave s izvezenim simbolima. Nije čudo, pa uglavnom su to unikati, koji dobro služe već desetljećima. Ali ko bi se danas još time bavio? Odgovor je: ima tko! Recimo, jedna vezionica u Olchingu drži živom tradiciju umjetničkog vezenja od 1976. godine. Naime, tada je bračni par Hölzl preuzeo i onamo preselio tvrtku osnovanu u Münchenu još 1952.

Sin Robert odlučio je pridružiti se roditeljskom obrtu nakon završenog školovanja 1983. To je značilo da tkalački zanat treba početi učiti ispočetka. Ali nije posustao, već je do 1992. položio i majstorski ispit, i to s posebnom pohvalnicom. No, za zastave se specijalizirao kroz praksu, pa se smatra samoukim u toj vještini.

U svakom slučaju, vrijedi posjetiti Kunststickerei Eibl, gdje često vezu samo iglom i koncem, ili ručnim strojevima, od kojih su neki stari gotovo stotinu godina. A u posljednje vrijeme, kad ih je koronavirus prikovao za stolce u radionici, iskoristili su to kao priliku da poprave ili potpuno restauriraju zastave koje su dugo čekale svoj red.