Trenerica pasa pomoćnika

Odgoj i trening pasa pomoćnika za ljude koje muče bolesti ili invaliditet, posao je kojim se jedna Ljubljančanka bavi već više od tri desetljeća. Živi u Sloveniji, a radi puno i u inozemstvu.

 

Maja Golob se bavi podukom radnih pasa praktički otkad zna za sebe. Živi u zelenom planinskom krajoliku Idrijskog Loga okružena dlakavim lajavcima, a redovito ih vodi sa sobom na stjecanje novih vještina u svjetske centre dresure, ponajviše u SAD. Tu se oni specijaliziraju za najrazličitije zadaće. Recimo, jednoga je vodila u Kansas City kako bi se obučio za pravodobno otkrivanje morskih plodova u hrani. To može spasiti život osobi alergičnoj na tu vrstu proteina.

Počela je treningom policijskih pasa, potom je dresirala haskije, a onda svoja znanja i iskustva gotovo potpuno posvetila školovanju pasa pomoćnika za ljude koje muče bolesti ili invaliditet. Tko sve može trebati stalno društvo ovakvih korisnih kompanjona? Slijepi, slabovidni, gluhi i nagluhi, ljudi u invalidskim kolicima…

Ta se praksa pokazala jako dobrom, pa su onda došli na red i alergični na gluten, djeca s autizmom, dijabetičari, oni koji pate od epilepsije ili različitih posttraumatskih stresnih poremećaja. Četveronožni pomagači redovito značajno podižu kvalitetu života vlasnika.

Kako složiti program treninga za svakog pojedinog psa, Maja ni sama ne može potanko objasniti. Ne drži se striktno niti jedne naučene metode, već ih kombinira. Dugogodišnje iskustvo joj je pokazalo da je svaki pas, kao i svaki čovjek, priča za sebe. Prvo ga promatra, preispita mu karakter, detektira potencijale i nastoji utvrditi za koji posao ima najviše dara. Kaže da je najvažnije psu predočiti što se od njega očekuje i održavati mu motivaciju, dakako poslasticama i igračkama.

No za radnog psa također je važna fizička spremnost. Zato svaki ide na preliminarni veterinarski pregled, da mu se provjere kukovi, laktovi, srce, oči, krv i mokraća.

Treba otkriti i eventualne psihičke poteškoće – neki psi loše reagiraju na buku, promet ili zatvorene prostore. Neki ne podnose ako u kući ima još kućnih ljubimaca, a ponekad se otkriju i posve neočekivane fobije, recimo, jedan se panično bojao košarkaške lopte. Ukratko, odgojiti dobrog psa pomoćnika nije nimalo jednostavan posao!