Tone Kralj u crkvi Sv. Lucije

 

Jedno od najprepoznatljivijih imena slovenskog slikarstva, kiparstva i umjetničke grafike 20. stoljeća, utemeljitelj ekspresionizma i nove stvarnosti zajedno sa svojim bratom Francem – Tone Kralj je autor najimpresivnijeg opusa u pokrajini Primorsko. No njegova su monumentalna djela, a pogotovo slike sakralnih motiva, iznimne i u svjetskim razmjerima.

Pravim imenom Anton, rođen je 1900. u selu Zagorica istočno od Videma u središnjoj Sloveniji. Otac mu se uz poljoprivredu bavio rezbarijom raspela i drvenih kipova. Nasljedni dar kod sinova uočio je dobrepoljski kapelan Andrej Orehek i potaknuo ih na razvoj u tome smjeru. Tone se školovao u Udinama, Ljubljani i Pragu, a vrlo je rano počeo izlagati širom Austro-Ugarske.

Sa suprugom Marom, također likovnom umjetnicom i lutkarkom, preselio je 1926. u Volče na Tolminskom, kako bi oslikao tamošnju crkvu Sv. Lenarta. U tom je kraju ostao živjeti, s kraćim prekidima, tijekom 40 godina i ukrasio zidove više od 40 crkava. Kako, može se zorno doživjeti u intimnom ugođaju crkve Sv. Lucije u Mostu na Soči.