Slovenski školarci žive umjetnost

 

U slovenskim se obrazovnim ustanovama rado obilježava tzv. kulturni dan. Ove su ga godine učenici petih razreda Osnovne škole Vrh nad Laškim dočekali s iznimno vrijednim pothvatom. Naime, rekreirali su poznata djela likovne umjetnosti po svojem izboru neposrednim sudjelovanjem. To znači da su ih pozorno promotrili do najsitnijih pojedinosti, koje su onda imitirali uzimajući stvari iz svoje okoline.

Riječ je o nizu portreta iz svih razdoblja povijesti umjetnosti, jer je ideja bila da djeca dočaraju prikazane osobe primjereno prilagođenim vlastitim likom. Većina ih je pokazala nevjerojatnu kreativnost, a nije tajna da su potaknuli i starije oko sebe kako bi im malo pripomogli. Tako su stvorili prekrasne proizvode, a potom ih sve stavili na kup i spojili u zajednički video.

Zapravo, dok zbog pandemije nisu smjeli fizički biti zajedno u školi, dobili su zadaću na daljinu po uzoru na neke video-intervencije što ih se može vidjeti na društvenim mrežama. Rezultat je ispao tako dobar da je iznenadio i same profesore, koji su iz nevolje pokušali iskoristiti mogućnosti interneta.