Selidba mađarskih šarana

Bijelo jezero na jugu Mađarske šezdesetih su godina poribili segedinskim maloljuskavim šaranom. To je nova, genetski izvanredno otporna i okolišu prilagodljiva vrsta s vrlo malo masnoća, čija priča o uspjehu traje.

 

Znanost o ribama poznaje četrdesetak vrsta šarana (lat. Ciprinus carpio). Među njima je i takozvani “zrcalni šaran” (engl. Mirror Carp, franc. Carpe miroir, mađ. Tükörponty), čije su rijetke krljušti nalik malim ogledalcima, a kod nas ga najčešće zovu maloljuskavim šaranom. Smatra se vrlo isplativim za masovni uzgoj, jer u ribogojilištima lako dostigne težinu od 5-6 kg, a naveći primjerci mogu narasti i do preko 20 kg.

Upravo se ta vrsta uzgaja u mađarskom jezeru Fehér blizu Segedina. No to je samo mali dio priče o održavanju golemog ribljeg fonda, koji neprekidno raste. Radnici tvrtke “Szegedfish” d. o. o. oko svojih šarana imaju posla, koji se razlikuje i ciklično ponavlja uvijek na prijelazu godišnjih doba, kad ribe treba preseliti iz prirode u velike rezervoare, pa opet natrag u jezero.

Inače je to u Mađarskoj prije Božića i Uskrsa najpopularnija riba, kad otprilike 65% prometa otpada na šarane, kojih je prošle godine proizvedeno više od 18 tisuća tona. Razlog je tomu i cijena: dok se cijene soma kreću oko 2-3 tisuće forinti po kilogramu, sasvim dobroga šarana se može dobiti i za manje od tisuću. Mađarsko ministarstvo poljoprivrede bilježi stalni blagi porast potrošnje ribe: trenutno je to 6,7 kg po osobi na godinu, što je dosta u usporedbi s 2 kg iz 1990., ali opet znatno manje od 20 kg prosjeka EU.

Stoga se uzgoj posebne vrste segedinskog maloljuskavog šarana smatra i posebnim postignućem domaće  riblje industrije, čiji je uzgoj nagrađen mnogim strukovnim priznanjima. “Dok je postojao Zemaljski poljoprivredni institut, kaže direktor proizvodnje “Szegedfish”-a GYÖRGY LÓDI, “strogo i dosljedno su se obavljali petogodišnji pregledi ovih riba, kada bi svaki proizvođač dobio svjedodžbu o tome kakva mu je riba. Mi čuvamo to postignuće, radimo dalje. I vlastiti nam je interes da se ono održi.”