Rijeka 2020. prijestolnica EU kulture i 2021.

 

Europska komisija je predložila da Rijeka produži svoj status Europske prijestolnice kulture 2020. do 30. travnja 2021. Isto vrijedi i za Galway u Irskoj, s kojim je dijelila tu titulu. Razlog tomu je pandemija koronavirusa, jer je unijela pomutnju u proces realizacije započetih vrijednih inicijativa obaju gradova.

Prilikom objave te odluke u kolovozu prošle godine, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog puta života Margaritis Schinas izjavio je: “Rijeka i Galway zaslužuju pravednu priliku da se oporave i pokažu svoju otpornost i kreativnost, ujedine srca i umove, zažele dobrodošlicu publici i umjetnicima, što je oduvijek bila suština europskih prijestolnica kulture. Tako će i ostati.” To će i sljedećim kulturnim prijestolnicama dati više vremena, pa će lakše prebroditi poteškoće u kulturološkom i turističkom sektoru te mobilizirati značajne investicije.

Novi Sad, grčka Elefsina i rumunjski Temišvar moći će se tako bolje pripremiti, pa će se i njima naslov stečen za ovu godinu prenijeti u 2022. Riječani su odmah prionuli na posao, koji će u nekim slučajevima trajati sve do zime.