Program obnove mađarskih dvoraca

 

Što učiniti sa starim dvorcima u 21. stoljeću? Nekadašnja gospodarska i kulturna središta pokrajina, mjesta ratovanja i ladanja, nisu više prebivališta bogatih obitelji i stoga isključivo njihova briga. Oni su postali odgovornost općinskih uprava, pod državnim pokroviteljstvom i sponzorstvom privatnih osoba. Dakle, ako su izgubili svoju primarnu funkciju, zadržali su vrijednost u drugačijem obliku.

Upravo je to smisao mađarskog Nacionalnog programa obnove dvoraca. On traje već nekoliko godina, a nastavlja se i u ovoj, kada kani obnoviti 34 spomenika kulture s više od 60 milijardi forinti. Ta su sredstva namaknuta iz europskih fondova, ali i zahvaljujući domaćoj potpori. Odabrani obnovljivi lokaliteti neće samo povratiti staru ljepotu, već će se obogatiti i novim značajkama koje udovoljavaju suvremenim turističkim potrebama.

Prvi je na redu dvorac Eszterházi u Fertődu, koji se do 2022. planira obnoviti od temelja do krova, izvana i iznutra. Uz prilagođavanje zgrade za primanje velikog broja ljudi svakodnevno, zahvaljujući stalnoj izložbi o životu glasovite plemićke obitelji te era baroka i rokokoa, u kojima je dostigla vrhunac, posjetitelji će moći doživjeti povijest iz posve nove perspektive.