Alpske lavine, borba i preventiva

Alpe nude snježne radosti, ali kriju i mnoge opasnosti – prije svega lavine. I ove su zime zatrpale desetke skijaša. Stoga je svetirolska suradnja u zaštiti od njih više nego potrebna.

 

Lavinske službe austrijskog i talijanskog Tirola, te regije Trento, rade zajedno na sustavu predviđanja i upozorenja, a sada nude i internetski pregled. Jer lavine se ne zaustavljaju na nacionalnim granicama. Kad su južnotirolski guverner Arno Kompatscher, njegov tirolski kolega Günther Platter i guverner Trentina Maurizio Fugatti primili prošlogodišnje izvješće o radu toga sustava, označili su ga kao rječit primjer umreženosti neke međunarodne europske regije u interesu svih njezinih stanovnika.

Taj inovativni interreg-projekt postoji već više godina, a platforma je prvi put krenula na internet 3. prosinca 2018. Portal Lawinen.report u prvih je šest mjeseci postojanja imao više od dva milijuna posjeta, a u tipičnom zimskom danu klikne ga i do sto tisuća korisnika. Dostupan je svaki dan u 17 sati i u njemu se može doznati sve o stanju snijega i lavina u svim dijelovima Tirola i Trentinu, s detaljnim informacijama o prognozi za sljedeći dan.

Čak i ako platforma iz bilo kojih razloga na terenu prestane svakodnevno osvježavati provjerene podatke, uvijek je dostupan blog, koji se temelji na dojavama najbližih stručnjaka, koji su uvijek u ophodnjama, kako bi stanovništvo bilo pravodobno obaviješteno u najvećoj mogućoj mjeri. Jako je važno doznati s lica mjesta gdje su najveći snježni nanosi, kakav vjetar puše na kojem planinskom prijevoju, koje su ceste zatvorene…

Izvješće Euregio Avalanche dostupno je na njemačkom, talijanskom i engleskom jeziku, a puno je izvrsnih grafika s podacima o visini snijega, temperaturi i vlažnosti zraka, te dodatnih informacija o stupnju sigurnosti. Informacije se mogu dobiti i sa stranica društvenih mreža koje vode sve tri države, kao i putem kanala WhatsApp. Bilo da su zimski planinari zapeli u snijegu, ili su skijaši uočili sumnjive pokrete snježnog pokrivača, sa Službom za upozoravanja na lavine usko surađuju i gorska služba spašavanja i Udruženje planinskih vodiča Južni Tirol.