Bavarska kuća južnih mora

Bavarci koji žude za toplim krajevima ne moraju nužno na daleko putovanje. U doba korone, kad svi uglavnom čamimo doma, “Kuća južnih mora” u regiji Allgäu stekla je posebnu popularnost.

 

Ova kuća u Obergünzburgu jedinstvena je u Bavarskoj, a slična se neće lako naći ni daleko šire. Evo u čemu je stvar: kapetan Karl Nauer (1874. – 1962.) često je boravio u bivšoj njemačkoj koloniji Nova Gvineja. Skupljao je ondje najraznovrsnije stvari i donosio ih doma na svojem parobrodu. Prikupio je sve u svemu više od 1.500 kultnih predmeta i onih uporabnih stvari iz svakodnevice, bezbroj skulptura, umjetnički oplemenjenih vesala od tropskoga drva, nakit od školjaka…

Zbirku je 1913. darovao svojoj zavičajnoj općini. Godine 2009. gradski su oci odlučili za nju sagraditi posve nov muzej, a u njemu izvornu “urođeničku kolibu”. Želeći da ona bude posve vjerna izvorniku, etnolozi Martina Kleinert i dr. Thorolf Lipp pozvali su graditelje izravno s “Otoka kovrčaste kose”, kako su nekad zvali ovaj djelić raja na zemlji u Tihom oceanu sjeveroistočno od Australije. Oni su je napravili od stabljika, rezanih originalnom mačetom, palmina lišća i slame od prašumskih trava. Prema drevnom običaju, na vrata su urezali stilizirana lica predaka, koji tako uvijek ostaju s ukućanima.

Osnivanje “Kuće južnih mora” omogućili su privatni sponzori iz Obergünzburga i minhenski Forum za njemačko-pacifičke susrete.

Željeli su prije svega priuštiti mještanima širenje vidika i otvaranje novih perspektiva, sigurni da će to omogućiti niz novih, sada ravnopravnih, veza Obergünzburga i Bismarckovog arhipelaga na dugi rok.

Njemački muzealci naglašavaju autentičnost svega čime je strastveni kolekcionar želio trajno prizvati ugođaj južnog Pacifika: guste šume čije se zelenilo uzdiže naizgled do neba, nepregledne plaže od bijelog pijeska obrubljene čipkastom pjenom valova…

 

Pravo je to mjesto i za lokalne proslave, gdje je dovoljno dodati dva-tri “pića s kišobranom”, pojačati grijanje na 30°C – i stvori se osjećaj kao da ćete se svaki tren bućnuti u toplo tirkizno more pod kokosovim palmama. A to je posebno ugodna privremena promjena kad kroz prozor gledate kako vani pada gusti snijeg.