Zsolt zvani Nos, stručnjak za parfeme

 

U Francuskoj, u glavnom gradu mode, postoji jedna škola u koju godišnje primaju svega 4-5 ljudi. Oni uče spravljanje parfema. Zsolt Zólyomi je jedini Mađar koji je ikada završio ovu školu. Danas se već smatra svjetski poznatim parfimerom i dobiva posve neobične narudžbe. Primjerice, nedavno je za predstavljanje jednog automobila trebao kreirati miris spaljene gume. A sada je na osnovu fotografija trebao napraviti miris. Vjerujte, ispao je jako fin!

 

Autorica: Judith Balogh

Snimatelj: László Koncsik

 

nose2Cvjetovi u svim količinama, listovi najraznovrsnijih biljaka, razno voće ili baš kore najneobičnijeg drveća – u ruci dobrog parfimera sve postaje osnovnom materijom i u dobrom slučaju iz nje se rodi doista osobita kompozicija mirisa. Zsolt Zólyomi je jedini priznati izrađivač parfema Mađarske, zapravo čitave srednjoistočne Europe. Njega jednostavno zovu Nos – svakako ne slučajno.

Novinarka razgovara s njime:

– Kako si postao parfimer? Imaš li znatno bolji osjet mirisa mego prosječni ljudi?

– To je minimalna ulaznica za moju struku. Mene su od djetinjstva jako privlačili mirisi. Uvijek sam sve pomirisao, dotaknuo, pomirisao i na prstima. Ali od toga se još ne postaje parfimer. Nakon dugih desetljeća otkrio sam da u Versaillesu postoji jedna škola jer se u Mađarskoj, nažalost, ne može učiti izrada parfema. Otišao sam onamo na prijamni i nakon dobrih pet  godina su me i primili. Pet puta sam bio na prijamnom dok su me primili i odonda je cijeli svijet moj!

– Kakav je prijamni u jednu takvu školu? Mi obični smrtnici to teško možemo zamisliti.

– Veoma je jednostavan: treba mirisati i dokazati da čovjek ima fantaziju za mirise, da može zamisliti takav miris kakvog još nije bilo na svijetu.

 

Nose3

U Europi djeluje mnoštvo malih manufaktura za mirise u kojima rade na tradicionalan način, prirodnim osnovnim sastojcima iz kojih izlaze najneobičnije stvari.

ZSOLT ZÓLYOMI – NOS objašnjava: „Ovo izgleda kao da su upakirane cvjetne latice, ali su kao ljuskice tanki sapuni za goste.  Ako ti dođu gosti isipaš ih u zdjelicu pored slavine i svatko će oprati ruke s jednom laticom, ne mora dotaknuti sapun iza drugoga. Možeš posipati uokolo i kadu, ima ih i s mirisom gardenije i ruže, zapališ svijeću i možeš čekati svoju ljubav. Lijep je prizor i divan miris.“

Moderni parfimeri danas već dobivaju i sasvim neobične zadaće. Jedna francuska dama je s iznenađujućom idejom potražila svjetski poznatog kreatora mirisa: Neka od ove fotografije nastane miris!

 

CÉLINE VERLEURE je Francuskinja, naviknuta na vrhunske mirise i sintezu različitih umjetnosti. Ona kaže: „Mogu se raditi prekoncepcije, recimo da vidimo kakav će miris nastati od slike Autoportret. Ali ja se jako volim iznenaditi. To je dio igre koju kreiraju parfimeri.“

Nose4

ZSOLT ZÓLYOMI – NOS potcrtava ovu tvrdnju: „Kakav miris je nastao od toga mogu pokazati i to govori više od svih riječi. Mirisat ćeš jedan veoma zanimljiv parfem. Jako je ugodan. On mi vraća u sjećanja kako sam u djetinjstvu šiljio olovke. Prave, dobre olovke su se pravile od virginijske cedrovine i taj osnovni materijal je u njemu: miris starih šuma, drveća, namještaja… I kad pogledaš sliku nebo se odražava u jezeru, gospodin na obali jezera ide prema nečemu i čovjek iza svega toga zamišlja komade drveta koji su u dubini jezera.“

Ali daleko od toga da parfimeri danas prave samo parfeme. Primjerice, na prezentaciji jednog luksuznog sportskog automobila trebao je pomoći u produciranju doista vjerne simulacije automobilističke utrke. ZSOLT je sjedio je u stolcu koji se drma i tako je osjetio neravnine  piste. Na monitoru je oko sebe vidio točno ono što i na automobilističkoj utrci i kada bi snažno kočio ili jako ubrzao onda je trebalo kreirati miris spaljene gume. To stvara potpuno vjeran doživljaj, bez da bi mu netko u ruke dao ključeve 120 milijuna forinti vrijednog sportskog automobila. Teško je reći što je auto-miris, ali dobar parfem je po Nosu kao prozirna odjeća na koži – pruža trenutačan doživljaj i ostaje dugo u sjećanju.