Trst u Zagrebu

 

Trieste1Prvi poznati popisani prikaz urbanističkog plana Trsta iz 1612. i okolice prikazuje borbu između Venecije i Austrije na sjevernom Jadranu. Dio je to dragocjene zbirke veduta bračnog para Davia, predstavljene u Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu.

Stelio je bio sportski pilot i jedriličar, antikvar i veliki zaljubljenik u Trst, kaže njegova supruga i vlasnica kolekcije TITY DAVIA: “Moj je muž 40 godina skupljao grafike po cijelom svijetu: u Marseillu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Engleskoj. Stalno je nalazio nove grafike staroga Trsta, od 17. do 19. stoljeća. Zaustavili smo se na 19. stoljeću. Hrjeli smo samo stare grafike u jedine primjere koji nisu tiskani u više serija.”

Uz iznimnu likovnu vrijednost, zbirka donosi važne povijesne podatke p gospodarskom razvoju, političkoj ulozi i vezama Trsta s okolinom, koje su i danas važne. Zato izložba nudi i pogled na posebnost Trsta koja opstaje u globalistički uniformiranom svijetu.

Kustos izložbe FABRIZIO SOMMA govori: “Htjeli smo usporediti desetak slika jednoga fotografa današnjice s njegovim viđenjem simbola grada. Tu su svjetionik i bura koja se nekada doživljavala kao nedaća, pogotovo su je tako doživljavali seljaci i ribari. Danas je bura gotovo elitistički simbol grada.”

Trst od emporija do budućnosti izložba je koja je već neko vrijeme na putu. 2012. godine je bila predstavljena u Beču i Mariboru koji je tada bio europska prijestolnica kulture.