Gorske artičoke, novost u južnom Tirolu

Artičoka je stara kultura. U Sredozemlju su tu bodljikavu biljku uzgajali već su prije dvije tisuće godina. Većina artičoka potječe  iz Sjeverne Afrike, Italije, Francuske i Španjolske,  a sad su i u Južnome Tirolu iskušali uspijeva li i na većim visinama. Sadnice sade u tjednima uoči Uskrsa – za razliku od artičoka na jugu, gdje ih tih mjeseci beru. Što u Južnome Tirolu očekuju od “gorske artičoke”?

 

Autorica:  Marianne Kasseroler

Kamera:   Agostino Fuscaldo

 

Articoke1

 

Nova biljka stigla je u grada Brixen u Južnome Tirolu: povrtlar FABIAN SCHENK prije nekoliko je godina u Sjedinjenim Američkim Državama upoznao ratare koji uzgajaju artičoke u vlažnoj i prohladnoj klimi. On je donio sjeme u Južni Tirol – i osmislio uzgoj artičoke. Kako kaže: “Artičoka nije komplicirana, nije podložna gljivičnim bolestima, samo ljeti  ušencima. Naravno, mora se obilno gnojiti.”

Sorta je nazvana “gorska artičoka iz Južnoga Tirola”. Sade ih u proljeće, a nakon dva su mjeseca visoke metar i pol. Iz bujnoga cvijeta izraste metar visoka stabljika s  po jednim plodom artičoke. Bere se nakon dva i pol do tri mjeseca. Jako troše tlo, zahtijevaju redovitu gnojidbu dušičnim gnojivima i obilno  zalijevanje.

FABIAN SCHENK misli: “Velik je potencijal u Južnome Tirolu, isplativa je čestica do deset hektara. Naša je manja. Moramo sve temeljito organizirati, a ne saditi stihijski. Osobito je važna tržišna obrada.”

 

Articoke2

Fabian nosi artičoke iskusnom kuharu. Uporaba regionalnih proizvoda sve je važnija u visokoj kuhinji. Gosti cijene tu domaću ponudu. Artičoku nije lako pripremiti, ali vješto očišćena i spravljena, pravi je užitak za nepce.

MIRKO SCAPIN, kuhar iz Brixena pokazuje kako ih pripravlja: “Trgam listove dok nisu svijetli, tada se odrežu oštri vrhovi. Plod i limun ide u hladnu vodu, jer bi inače oksidirao. Kuha se deset minuta u limunu, majčinoj dušici, lovoru i češnjaku.”

Domaće su artičoke zrele za spravljanje i kreativni kuhar nema granica: gorske artičoke i svjež kozji sir, salata, janjetina uz planinske krumpire  i gorske artičoke; široki  delikatesni vrpčasti heljdini rezanci s gorskim artičokama…

 

Ugostitelj HERMANN MAYER je zadovoljan: “Ima lijepu boju… blaži i aromatičniji okus.”

Articoke3

Vratimo se uzgoju. Artičoka je na jugu višegodišnja biljka, a u Južnome se Tirolu zbog hladnih zima – sadi svake godine. Mladica stoji jedan euro. Uzgoj artičoka još je u eksperimentalnoj fazi. A mogao bi privući dosta ratara, jer u Južnome bi Tirolu gorska artičoka lako našla svoju gospodarsku nišu.

FABIAN SCHENK objašnjava: “Kod nas sade atičoke u rano proljeće, berba počinje u srpnju i traje do listopada. Na jugu ih na velikim plantažama beru od blagdana Svih svetih do Uskrsa. A u Južnome Tirolu do zriju upravo kada je na jugu sezona na izmaku pa nema konkurencije.”

Artičoka nije samo mirisna, nego je i zdrava. Stimulira probavu, regulira kolesterol, pospješuje izmjenu tvari jetre i žuči. Cijela se rabi kao povrće, a sami list u umacima, čajevima i tinkturama.