Speleoterapija u Sežanskoj jami

 

Približno deset posto čovječanstva poboljeva od neke od bolesti dišnih putova. Kod djece se povećava broj oboljelih od astme, a kod odraslih kronične plućne bolesti. U traženju novih načina liječenja u brojnim se državama srednje i istočne Europe došlo do spoznaje da jamska mikroklima i neki fizikalno-kemijski čimbenici povoljno utječu na upalne promjene dišnih putova. Toga su vrlo svijesni i u Bolnici Sežana: u obližnjoj se kraškoj jami već 20 godina uspješno provodi speleoterapija. 

 

Autorica: Zarja Kambič

Snimatelj: Artur Rutar

 

Speleo3Grad Sežana već zbog svog geografskog položaja ima izuzetno povoljne klimatske uvjete za liječenje plućnih bolesti. Leži na području Krasa, gdje se miješaju povoljne značajke klime Mediterana s planinskom klimom, pri čemu zrak na ovom području s bogatom vegetacijom gotovo da i nije onečišćen.

Bolnica se nalazi malo izvan gradskog središta. Dan terapije plućnih bolesnika započinje s pregledom. ANDREJ OJSTRŠEK se s astmom bori već četrnaest godina i upravo mu ove terapije, na koje dolazi gotovo svake godine, jako pomažu, kako kaže: »Primorski zrak mi jako koristi. Kada idem u jamu još je bolje, jer unutra lagano kaplje sa stropa. Taj vlažni zrak je svojevrsna zamjena za lijek u raspršivaču, a to se vidi po tome što sada koristim vrlo malo lijekova u raspršivaču.«

Bolnica je obližnju krašku jamu iskoristila za speleoterapiju. U njoj bolesnici svaki dan proborave četiri sata, što je zbog njene mikroklime, koja povoljno djeluje na dišni sustav, bitni dio terapije.

Speleo1

U jami se svaki bolesnik udobno smjesti i umiri. U tišini i tami posvećuju se samo svom disanju. Dio brižljivo osmišljene fizioterapije su također vježbe za jačanje dišnih mišića i tjelovježba.

Prilike u jami drugačije su nego vani. Relativna vlaga ovdje je gotovo 90 posto, a stalna temperatura oko 11 stupnjeva Celzija. U jami je visoka koncentracija aerosola i negativnih iona te niska razina radonskog zračenja, što djeluje protuupalno, razrjeđuje sluz i poboljšava prohodnost dišnih putova.

Ljekoviti učinak jama za vrijeme drugog svjetskog rata u Njemačkoj slučajno je otkrio dr. Karl Hermann Spannagel. Primijetio je da su u jami i u skloništima bolesnici s astmom i bronhitisom lakše disali.

Sežansku jamu su tijekom drugog svjetskog rata iskopali njemački i talijanski vojnici, kako bi u njoj zbrinjavali ranjenike. Kao pomoć kod rehabilitacije plućnih bolesti počeli su je koristiti prije dvadeset godina. Od 200 jama na širem podčju, gdje su obavljena potrebna mjerenja, bile su prikladne  tri; a ova je  jama izabrana jer je najbliža bolnici.

Boljem zdravlju uz prirodne uvjete i fizioterapiju doprinosi i obrazovanje.

Speleo5

Internist Dr. ALJOŠA DŽUKIĆ, tvrdi: »Nisu upoznati niti s prirodom  svoje bolesti niti s tijekom, a  također niti s time što mogu očekivati u budućnosti. Često vidimo da način, kako uzimaju lijekove, nije pravilan. Također ne znaju što za njihovo tijelo znači tjelesna aktivnost.«

Zato su dio speleoterapije raznovrsne aerobne vježbe i vježbe za istezanje. Tom se prilikom ljudi nauče pravilno disati, što je vrlo značajno u svakodnevnom životu.  To potvrđuje i DŽUJA DRLJAČA: »Ne sjećam se kada sam zadnji puta bila na hitnoj. Imala sam napad. Jasno, kada dođe do pojave prašine, ali znam si sama pomoći. Mislim da je najvažnije upravo to i što se ovdje družimo. Činjenica da se opustimo, također je suština ovog liječenja.«

Terapija traje tri tjedna. Preporučljivo je više puta ponoviti terapiju, u razmaku od nekoliko godina. A bolesnici se jako rado vraćaju.

Razlog tome leži u činjenici što se u zdravoj sredini i ugodnoj atmosferi dobro osjećaju, a  među njima se stvaraju i prijateljske veze.