Labirint Mozarta i Goethea

 

Labyrinth2Carstvo boja i tonova daju ovih dana dodatnu vrijednost posjetu Mozartovoj kući u Beču. U vrlo modernom postavu susreću se dva povijesna velikana na području kulture: Wolfgana Amadeus Mozart i Johann  Wolfgang von Goethe.

Izložba „U labirintu boja i tonova – razmišljanja o Mozartu i Goetheu“, sučeljava ta dva genija tako da iznosi na vidjelo niz začudnih sličnosti.

I Mozarta i Goethea silno su zanimala najnovija prirodnoslovna otkrića i njihovi  rezultati. Obojica su se paralelno bavila životinjskim i biljnim carstvom. Mozart je imao i galerije ptičjih vrsta. Ipak, malo je pretjerano govoriti o srodnim dušama…

Goethe je obožavao Mozarta. Dok je bio intendant Vajmarskoga dvorskog kazališta postavio je 282 Mozartove predstave. Čarobna frula tada je bila uprizorena čak 82 puta.

Na izložbi se može vidjeti Goetheov nacrt pozornice… Ili izvorni fragment notnog teksta drugoga dijela opere – tek jedan od bisera u raskošnoj niski ove izložbe.

Direktor zbirke Dr. Gerhard Vitek pokazuje: „Jedan je biser iza mene: jedina postojeća, jedina sačuvana maska lica Johanna Wolfanga von Goethea, iz Goetheova Muzeja u Düsseldorfu. Čast mi je što će kod nas cijelu godinu biti jedina postojeća maska njegova lica, to jest dok traje izložba.“

Sve do kraja 2013. ova je izuzetna izložba dostupna posjetiteljima Mozartove kuće, na adresi Domgasse 5 – 1. Bezirk u Beču.