Švedski divlji prakonji u Königsbrunnu

 

Nekoć su divlji prakonji nastavali nepregledne stepe Eurazije. Prikazani su na pretpovijesnim špiljskim crtežima, od Altamire i  Lascaux-a do Urala. Potkraj 60-ih divljih je prakonja bilo samo u zoološkome vrtu, a u prirodi su izumrli. Pa i u zoološkim ih je vrtovima opstalo samo 40, primjerice u münchenskome Zoološkome vrtu Hellabrunnu. 2003. i 2007. 14 ih je iz Hellabrunna i Nürnberga stiglo u Nacionalni park u Kazahstanu. Preostalo je oko dvije tisuće divljih prakonja. Četiri  žive južnood Augsburga, u Königsbrunnu, a nedavno im je stigao i peti

 

Autor: Ralph-Jürgen Schoenheinz

Snimatelji: Otto Hoffmann, Uli Schramm

 

Konji1

Četiri divlja prakonja kod Königsbrunna… Prepoznatljivi su po tamnim  prugama i bijelim repnim dlakama. Ozbiljno shvaćaju zadatak – i do mile volje pasu travu. Ovce ovdje ne pasu dovoljno da prokrče zapuštene krajolike. I jeleni pomažu oko projekta. Uglavnom jedu lišće s grmlja.

Divlji su prakonji idealni čuvari borovih šuma. A cijeli dan jedu, naporno je to. Hitno im treba  pojačanje, inače će šuma nepovratno podivljati.

Vapaj iz Augsburga čuo se do Švedske. I svo rezultata! Marlis Slotta i pomoćnici redovito nadziru putnika u klimatiziranoj prikolici. Novi divlji prakonj mora izdržati još 70 kilometara do Königsbrunna kod Augsburga. U švedskome je parku  Ark sada višak pastuha, pa ih dijele drugim skupinama divljih prakonja u Europi.

Projektu “ispaša” zdušno pridonose četveronožni “čuvari  krajolika”. Po mogućnosti moraju smazati lišće izravno s grma. Tomu se veseli vođa pilot-projeka, koji traži dokaze da su njegovi divlji ljubimci korisni.

I mravi se vesele, gdje god konji  pojedu  travno busenje! Tu nastaje novi mravinjak. Biolog ga odmah unosi u GPS i u kartu. Osobito ga raduje današnji  nalaz, jer su to rijetki mravi. Oni su agresivniji, a mogu prenositi i vrlo duge iglice bora.

Konji2

NORBERT PANTEL je voditelj “projekta ispaša” pri augsburškom Savezu za očuvanje  krajolika. On poučava: “U Bavarskoj je to ugrožena vrsta. Jer treba otvorena staništa, gdje  puno svjetla pada na tlo. Konji pasu, pa je na tlu više svjetla, a manje suhe trave. Zato su nastala nova staništa.”

I ovo je nešto novo: divlji prakonji ne jedu samo travu i lišće, nego i koru mladih breza, pa su ugrožene. Ali je cijena ovoga krajolika. Da nema divljih prakonja, krajolik pašnjaka i borika brzo bi zarastao, podivljao i odzvonilo bi rijetkih biljnim vrstama, primjerice divljem timijanu. Stoga je biolog ipak zadovoljan: “Moramo zaštititi ovaj mozaik pašnjaka, borova i ostale crnogorice, jer tu ima rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Ovi su krajolici doista u znaku najraznovrsnijega šumskoga pokrova u Srednjoj  Europi. Velika je njihova kulturnopovijesna vrijednost, jer to su stari pašnjaci, služili su pastirima kroz povijest… I vjeran su odraz ovih krajolika do 19. stoljeća!”

Mladi pastuh ima godinu i pol. Zove se Vinter (Zima). Sada može izaći. NORBERT ga mora namamiti iz prikolice. Možda ne njuši samo prirodu, nego i 4 konja starija. G. Pantel zna u čemu je stvar: “Konj je još nervozan zbog nove okolice, područje mu je posve nepoznato. Poznaje prikolicu, satima je tu bio. Isprva je nervozan. Potrajat će da iskoči.”

Konji3

Konjiću je skok iz  prikolice – skok u posve  nov  život. Danas mu je svijet posve drugačiji, a i samo tlo. Mali Vinter ne zna da je upravo uključen u zajednički pilot-projekt Saveza za očuvanje krajolika grada Augsburga i Zoološkoga vrta…  Niti da ravnateljica prati svaki  njegov korak. Biologinja BIRGIT KOPP, voditeljica  udruge “Lebensraum Lechtal” pokušava ga dozvati: “Norberte, Birgit je. Otvorila sam… Konjići idu na pojilo. Moramo paziti gdje će naći maloga.”

Sad je i “mali” nešto čuo. Njuška ih, a i oni njega. Napeto je. Šestogodišnji Marlon kreće u  potragu za novim mirisom. Napokon Marlon prihvaća novajliju iz Švedske. NORBERT PANTEL komentira: “Lijepo je da Marlon uspostavlja kontakt s novim… Druge drži na distanci. Tri druga mladunca ne smiju  prići novome. Marlon je prvi.”

Led je probijen. Tako je to kad se divlji prakonji pozdrave i upoznaju. Od danas će živjeti zajedno.