Bavarski ekstremni bajkeri

Biciklom kroz snijeg? To je na Aljasci već desetljećima hit, a u Bavarskoj se mnogi još čude dvokotaču predimenzioniranih guma. Walter Lauter ima dva takva, a i prijatelja za vožnju.

 

Među ekstremnim bajkerima odmah je jasno o čemu se radi kad se spomene “Fat Bike” (debeli bicikl). Još je jasniji naziv “Snow Bike” (snježni bicikl). Jedan je to od terenskih modela s izrazito debelim gumama – gotovo 10 mm. I naplatci su mu izvanserijske širine od oko 60 mm, a gume baždarene na niži tlak, pogodan za vožnju po mekanom i nestabilnom tlu. Takve bicikle voze “nabrijani” sportski tipovi po terenima koji su sve samo ne ravni: šljunčani planinski putevi, šumsko blato, močvarne pješčare, pa i duboki snijeg.

Upravo je to prava stvar za Waltera Lautera iz Bad Kissingena i njegovog “kompića” Klausa Neumanna. Zajedno su prevalili silne kilometre i ljetnih i zimskih planinskih tura po Bavarskim Alpama. Ali, izazova je bilo i daleko izvan Njemačke, zapravo gdje god bi se pružila zgodna prilika za pedaliranje uz snijegom zavijane padine.

Oni imaju sreću da im je lako dostupno brdsko područje Rhön u samom srcu Njemačke, na krajnjem sjeverozapadu Bavarske, gdje se niski vulkanski planinski lanac smjestio u trokut što ga zatvaraju pokrajine Franačka, Tiringija i Hessen. Najviši od njegovih strmih kamenih vrhova je Wasserkuppe na 950 m nadmorske visine.

Beskrajne šume, skroviti proplanci, samotne visoravni s razbacanim slikovitim selima, u kojima će se uvijek naći neka okrepa za putnika namjernika – sve to čini kraj poznat kao “zemlja otvorenih vrhova”. Zapravo je riječ o parku prirode, čiji neki dijelovi imaju status UNESCO-vih rezervata Zemljine biosfere.

Netko bi pomislio da ih povezuje stanovita asocijalna crta karaktera, koja se često pripisuje ljudima tehničkih struka – jer jedan je IT-administrator, a drugi inženjer. No, oni se ne zamaraju mišljenjem drugih, sve dok istinski uživaju u svojim snježnim pustolovinama. Zapravo, što je teren teži, to ih više vuče da ga osvoje, kao i sve druge ekstremne bajkere.