Volonterski centar Zagreb

Usporedo s nevoljama koje su u posljednje vrijeme pogodile Hrvatsku, od pandemije koronavirusa do niza potresa, pojavio se pravi val volonterskih akcija. Neke se događaju spontano, ali, srećom, obično završe organizirano.

 

Udruge “Hrvatska psihološka komora”, “Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb”, “Pravna klinika”, “Udruga invalida rada Zagreba”, potom građanske inicijative “Kako si?”, “Niste sami”, “Poklon ograda”, “Jedni za druge”, “Plavo srce”, “Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu” – samo su neke od “produženih ruku ” Volonterskog centra Zagreb. Organizacija je to civilnog društva, koja se od 1996. bavi razvojem i promicanjem volonterstva na svim ljudskim razinama.

Njihove su akcije posebno došle do izražaja tijekom pandemije koronavirusa, nakon zagrebačkog potresa proljetos, a pogotovo nakon onoga zimus na Banovini. U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme pokrenula prava bujica volontiranja. No postoji strah da će ona nestati kad se stvari malo smire.

Upravo zato su tu organizacije poput ove, koja sustavno pomaže svakomu u nevolji u svako vrijeme, što se sasvim uklapa u dugoročni strateški postavljen i promišljen rad skupine vrijednih pojedinaca.

Dovoljno je pogledati samo neke od najnovijih u nizu njihovih stalnih projekata. Primjerice, usko usmjerene na određene skupine, interaktivne radionice pod naslovom “Srušimo stigmu” namijenjene su boljem razumijevanju mladih sa psihičkim problemima i pružaju obuku budućim volonterima za samostalne kontakte s oboljelima i pomoć u traženju adekvatne medicinske pomoći. Također, servis “Pomoć u kući” pruža usluge za aktivniji život osoba s invaliditetom u zajednici, tako što im volonteri mogu pomoći oko održavanja domaćinstva, otići u trgovinu, ljekarnu ili poštu, provesti neko vrijeme u razgovoru ili zajedničkoj šetnji.

Među šire postavljenima je recimo “Klimatski kolaž”, koji daje uvid osnovcima, srednjoškolcima, ali i odraslima u opasnosti što ih donose klimatske promjene i podučava što sve mogu učiniti za širenje ekoloških znanja u vlastitoj sredini. A za najnježnije dušice tu su “Riječi koje liječe”, projekt zamišljen kao dvosmjerni komunikacijski kanal, temeljen na razmjeni čitateljskih iskustava ili vlastitih pisanih uradaka, kako bi volonteri nadahnuli druge, ali i potaknuli sami sebe na pozitivan pristup životu i hrabrost za promjene nabolje.