Straubingov 425. kalendar

 

Prve knjige koje su se pojavile na papiru, kad je u 15. stoljeću Johannes Gutenberg iz Mainza izumio tiskarski stroj, bile su Biblija i Kalendar. U mnogim kućama tadašnje Europe to su bile jedine knjige, dok im se nisu pridružili molitvenici. Njemački godišnji kalendar prvi je put objavljen 1597. u slobodnom gradu Straubingu u Donjoj Bavarskoj. Zato se on ponosno zove najstarijim njemačkim kalendarom.

Ove godine izlazi 425. put. Za to se, kao i uvijek u proteklih nekoliko desetljeća, pobrinula Dorit Krenn, doktorica filozofije i ravnateljica Gradskog arhiva u Straubingu, autorica brojnih publikacija o povijesti Donje Bavarske. Ona ističa kako je kalendar svake nove godine bio istodobno obiteljsko štivo i bilježnica važnih događaja.

Njegov najvažnij sadržaj bio je indeks imena po danima, pregled blagdana i mjesečeve faze. Bili su tu navedeni i datumi sajmova, vremena kad su se gradska vrata otvarala i zatvarala, te astrološki znakovi. A tzv. kalendar trudnoće, koji je pokazivao kad se može očekivati potomstvo domaćih životinja, zadržao se u nekim oblicima i u današnjim poljoprivrednim kalendarima.