Lucy McKenzie – Prime Suspect

 

Kombinacija imena škotske umjetnice i britanske TV serije čine jedinstven likovni događaj u minhenskom muzeju Brandhorst. Pođimo od naslova, koji je u nas najčešće prevođen kao “Prvoosumnjičena”. U glavnoj je ulozi slavna Helen Mirren, koja glumi Jane Tennison, jednu od prvih detektivki u londonskoj policijskoj službi, gdje se s napredovanjem u službi susreće i s institucionaliziranim seksizmom. U novijoj, američkoj, verziji serije taj je lik tumačila glumica Maria Bello.

Lucy McKenzie, pak, rodila se Glasgowu, a živi u Bruxellesu. Također se prilično brzo vinula visoko u svijetu likovne umjetnosti. Izlagala je na venecijanskom Bijenalu, u bazelskoj Kunsthalli i londonskoj galeriji Tate. U Münchenu prvi put predstavlja raspon svojih djela od 1997. do danas. Otvoreno do 21. veljače 2021.

Zašto naziv “Prime Suspect”? Svakako zbog želje da se probudi radoznalost kod gledatelja, ali svakako i ne bez sadržajne podloge. Eksponati su doista intrigantni, instalacije smjele, ponekad čak potresne. Često se doimaju nedovršenima, poput djela u nastajanju, koja još čekaju svoju potpunu interpretaciju. A to je i namjera umjetnice, jer smatra da posljednju riječ u svakoj priči ima svaki pojedinačni promatrač.