Jubilej Slovenskog narodnog muzeja

 

Najstarija kulturna ustanova u Sloveniji osnovana je prije točno dvjesto godina 1821. Sama zgrada današnjeg muzeja građena je 1888., kao prva građevina u zemlji unaprijed planirana kao mjesto za muzejske aktivnosti. Stalni postav uključuje nekoliko glavnih izložaka, koji se nikad ne uklanjaju, no sadržaj depoa je tako obiman da kruži ovisno o trenutnom izboru tematskih postava. Blaga ima toliko da pokriva i dodatnu lokaciju, poznatu kao Nacionalni muzej Slovenije – Metelkova, nazvan po ulici u kojoj se nalazi.

Ove su se godine u Noći muzeja, u subotu 23. siječnja 2021., vrata obaju izložbenih prostora ponovno otvorila za posjetitelje, nakon gotovo cjelogodišnjeg mirovanja usljed pandemije koronavirusa. Izložba “Najstarije akvizicije Pokrajinskog muzeja za Kranjsku” – kao dio obilježavanja jubilarne dvjestote obljetnice muzeja, smještena je u predvorje glavne muzejske palače. Posebno je brižljivo pripremljena i prigodna izložba povodom stote obljetnice koruškog plebiscita pod naslovom “Slovenci, radi se o umiranju!“.

Dakako, prilika je to i za posjet stalnim izložbama Nacionalnog muzeja Slovenije na objema lokacijama, gdje doista imaju uvijek nešto novo za vidjeti i oni koji ih već poznaju.