Tršćanska škola virtualne stvarnosti

Danas se širom svijeta brzo razvijaju tzv. imerzivne tehnologije, kao dio virtualne stvarnosti. U Trstu je moguće dobiti stručno obrazovanje za kompjutorsko programiranje na području biomedicine.

 

Zaklada ITS Volta rezultate svojeg rada je predstavila na prošlogodišnjem Tršćanskom filmskom festivalu, koji se redovito održava u siječnju, a ovaj put se obična stvarnost pobrinula da je i on sam bio u virtualnom obliku. Iz dana u dan rastu nove izražajne mogućnosti kinematografije koja podrazumijeva korištenje izražajnih mogućnosti računala, vođenog ljudskim kreativnim duhom i stručnim znanjem.

Tako se već uobičajeno pojavljuje i pojam “imerzivno iskustvo”. Ono osobu uvlači u drugačiju vrstu stvarnosti, obogaćuje svakodnevni život, čineći ga nerijetko privlačnijim i ugodnijim uz pomoć tehnologije, a najčešće i više njih povezanih u jedinstven sustav. Ta iskustva izgledaju različito i stvaraju drugačije dojmove, već ovisno o tomu gdje i kako se primjenjuju. Jedan je od njegovih najočitijih oblika iskustvo gledanja filmova ili aktivnog sudjelovanja u umjetničkim izložbama.

Ima nekoliko vrsta tih “uronljivih” tehnologija. AR – augmented reality (proširena stvarnost) koristi tehnologiju poput kamere i zaslona na pametnom telefonu, za dodavanje računalno simuliranog sloja informacija povrh stvarnog svijeta. VR – virtual reality (virtualna stvarnost) uranja korisnika u digitalnu simulaciju s kojom može komunicirati, uz poticanje što većeg broja osjetila kako bi korisnik imao osjećaj da se stvarno nalazi u tom virtualnom okruženju. MR – mixed reality (mješovita stvarnost) zapravo je poboljšana verzija AR s elementima VR, koja integrira čitave virtualne objekte u stvarni svijet nasuprot jednostavnom dodavanju informacija, s ciljem stvaranja još impresivnijeg iskustva.

Tu su i “digitalni blizanci” – gotovo točni virtualni modeli predmeta, procesa ili sustava iz stvarnog života. Najčešće se koriste u proizvodnji i inženjerstvu za simuliranje fizičkih stvari radi optimizacije ili proučavanja njihovog ponašanja prije nego što se krene u proizvodnju.

I napokon, “sadržaj od 360°” – fotografija ili videozapis koji možete “istražiti”. Zapravo riječ je o tome da se fotografije i videozapisi snimaju istovremeno u svim smjerovima i tako omogućuju okretanje kuta gledanja, pa vidimo što je “oko nas” dok gledamo tu sliku ili video.

Polaznici tečajeva zaklade ITS Volta osposobljavaju se prije svega za razvoj, testiranje i održavanje softverskih rješenja u složenim informacijskim sustavima javnih ili privatnih medicinskih ustanova.