Eko pečeno pokućstvo

 

Vrlo zanimljiv proizvod, što ga je predstavio i ugledni ljubljanski Muzej arhitekture i dizajna, predstavlja eksperimente s raznim uzorcima plastičnih tanjura, pečenih u golemom tosteru, i primjerima njihove uporabe u proizvodnji namještaja. Riječ je o zajedničkom projektu dviju mladih slovenskih dizajnerica, koje inače rade svaka za sebe.

Nuša Jelenc, nakon studija industrijskog dizajna na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani, usavršavala se u Švedskoj, radila za talijansku tvrtku “Lago”, te po povratku doma bila dijelom niza multidisciplinarnih ekipa. Nina Mršnik je diplomirala industrijski dizajn na Venecijanskom sveučilištu za arhitekturu, studirala vizualnu komunikaciju u Portugalu i magistrirala na Royal College of Art u Londonu. Prije povratka u Sloveniju, osnovala je 2010. “Grupu”, udrugu dizajnera, arhitekata i obrtnika.

Njihov je pečeni namještaj primjer samostalne izrade, koja bi se mogla standardizirati. Naime, komadi su nastali tiješnjenjem temeljnog recikliranog materijala, što ga miješaju s otopljenom plastikom. Plod je to inovativnog pristupa uporabnim predmetima: uz element ponovne uporabe otpada, tu je i vrlo važna ekološka dimenzija krajnjih proizvoda.